Sober October

Årets nyktra oktober fokuserar på arbetslivet

Idag inleds Sober October för sjunde året i rad. Årets upplaga kommer ha extra fokus på alkoholnormen i arbetslivet.

Slagordet för årets Sober October är ”Drick mindre – upptäck mer” och uppmanar till att bryta slentrianmässigt drickande, och att se vad det leder till. På många områden inom samhället ifrågasätts alkoholnormen allt mer. Men inom arbetslivet är det fortfarande vanligt med vinlotterier, after work och alkohol i samband med konferenser och middagar.

Detta år kommer både privatpersoner och arbetsplatser kunna delta i Sober October via kampanjens app. Varje vecka kommer en ny utmaning att skickas ut via appen. Deltagarna kan vinna priser som är utformade att fungera både för privatpersoner och kollegor.

– Det är första året vi använder appen kontinuerligt. Vi kommer att skicka ut utmaningar, nyheter och tips den vägen, säger Jenny Elveljung, kampanjledare för Sober October.

Flera evenemang kommer också att arrangeras runt om i landet. Framförallt i Sandviken där kommunen deltagit i Sober October under flera år. Allt eftersom att fler evenemang planeras kommer de också att synas vi kampanjens app.

Ett ledord i arbetet med Sober October är reflektion.

– Arbetet är en stor del av våra liv och vi tillbringar mycket av vår tid på arbetsplatsen. Något som gör dig obekväm där kan påverka livet mycket, och det är lätt för dem som faller in i normen att glömma bort att det finns andra som inte trivs med alkoholnormen, säger Jenny Elveljung.

– Att avstå från alkohol ska vara ett minst lika självklart val som att dricka alkohol. Alltid.

Mer från Accent