Kongress

Anna Carlstedt omvald

Strax innan IOGT-NTO:s kongress avslutades på lördagskvällen omvaldes Anna Carlstedt som ordförande för IOGT-NTO.

På lördagskvällen avslutade IOGT-NTO sina kongressförhandlingar i Borås. Det sista som hände under kongressen var valen – som genomfördes utan överraskningar.

Anna Carlstedt fick som väntat förnyat förtroende att leda IOGT-NTO.

– Jag är oerhört stolt och glad över det fortsatta förtroendet att leda IOGT-NTO. Vi har uträttat mycket sedan den förra kongressen för två år sedan, inte minst när det gäller stoppandet av förslaget till gårdsförsäljning. Internt fortsätter vi utveckla formerna för medlemskapet och sätten man kan engagera sig på, en modern folkrörelse kräver ett modernt medlemskap, säger hon.

Ny på posten som vice ordförande är Andrine Winther, tidigare ledamot i styrelsen.

– Jag är rörd över förtroendet att vara IOGT-NTO:s vice ordförande. Jag ser framemot att få vara med och utveckla IOGT-NTO som en modern traditionell folkrörelse säger Andrine Winther.

Två nya ledamöter valdes in i styrelsen: Hugo Hermansson, Växjö och Carina Dagbro, Skellefteå. Hugo Hermansson har lång erfarenhet av att arbeta med UNF-verksamhet, både som förtroendevald och anställd. Carina Dagbro har bland annat en bakgrund som förbundsordförande för IOGT-NTO:s juniorförbund och arbetade tills nyligen som verksamhetschef för skola och omsorg i Norsjö kommun. Idag driver hon egna bolaget Dagbro Utveckling AB.

Rent geografiskt är Stockholm klart mest representerat i den nya styrelsen – fem av tretton ledamöter bor inom länet. Valberedningen påpekade dock att det är en färre än tidigare mandatperiod, samt att samtliga fem är inflyttade stockholmare som också har andra referensramar.

Arvodet för förbundsordföranden fastställdes till 15 inkomstbasbelopp, dvs 849 000 kronor per år vid heltidsarvode. För vice förbundsordförande föreslås ersättningen bli 12 inkomstbasbelopp, motsvarande 679 200 kr årligen vid heltid. I vilken mån detta kommer att tas ut, eller hur styrelsen väljer att fördela arvoderingen är oklart – totalt fick man mandat från kongressen att arvodena motsvarande 1,5 tjänster.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer