Almedalen 2019

Almedalsdrink med sting

Vuxen smak, frisk och läskande är några av omdömena om årets Almedalsdrink.

Årets Almedalsdrink lanserades i går kväll på tillställningen maktahavaröl, som makthavare.se arrangerar tillsammans med Ungdomens nykterhetsförbund, UNF.

Drinken fick mycket beröm och verkade falla deltagarna i smaken. Under en paneldebatt om hur man optimerar sin Almedalsvecka ansåg samtliga paneldeltagare, Britt Stakston, Samuel Somo och Jessica W Sandberg, att årets drink var välsmakande och god, med ”vuxen”smak. De var dessutom överens om att Almedalsdrinken starkt bidragit till att ändra alkoholnormen som tidigare var stark i Almedalen.

I marknadsföringen inför lanseringen har UNF flaggat för att årets drink skulle innehålla en smak som antingen älskas eller hatas. För de flesta gick associationen till koriander, en gissning som visade sig korrekt. Det var dock ingen framträdande ingrediens i drinken.

Jessica Schedwin

Jessica Schedwin, chefredaktör på makthavare.se
– Spännande smak, men otroligt god. Smakar som en drink. Jag skulle när som helst kunna byta en vanlig drink mot den. Det är kul att UNF gör det här projektet. Det behövs verkligen.

 
 

Samuel Somo

Samuel Somo, generalsekreterare på UNF
– Godaste Almedalsdrinken hittills. Den släcker törsten. Jag gillar att den är söt först och blir sur sen. Och nu kommer den där eftersmaken, säger han när han tar en klunk av drinken.

 
 

Signe Krantz

Signe Krantz, studerande
– Uppfriskande och god. Den här kommer jag att dricka om jag kommer iväg till Almedalen, säger Signe som fortfarande inte lyckats ordna boende på Gotland under Almedalsveckan.

 
 

Foto: Eva Ekeroth

Peter Ekeroth, pensionär
– Mycket god. Bland de godaste alkoholfria drinkar jag druckit. Fast någon koriandersmak kunde jag inte känna.

Såhär gör du årets Almedalsdrink

För en liter:
12 cl starkt svart te
12 cl koncentrerad svartvinbärssaft
12 cl enbär/koriandersockerlag
4 cl färskpressad citron
60 cl kolsyrat vatten

Gör såhär:
Koka en sockerlag bestånde av en del vatten och en del socker. Låt 15 gram krossade enbär och 3 gram mald koriander dra i en halv liter sockerlag i tolv timmar. Sila av.
Koka ett startkt te, använd åtminstone 30 gram te per liter vatten och låt det dra i 8 minuter för maximal styrka och beska. Sila av.
Blanda te, sockerlag och övriga ingredienser. Drick kall.

Mer från Accent