IOGT-NTO

”Alla tränar efter förmåga”

Det går framåt för IOGT-NTO-projektet Team Sober i Oxelösund. Varje onsdag under sommaren har ett stort antal vardagsmotionärer och elitidrottare tränat tillsammans vid Jogersöbadet.

Ordföranden i IOGT-NTO Oxelösund Micael Söderström har själv en bakgrund inom triathlon. Han har en gång i tiden tränat juniorlandslaget och har ett stort kontaktnät och engagemang för sporten. Som föreningsordförande har han även tidigare år arrangerat träning med triathlon. Det var så han träffade gänget triathlonatleter som skulle komma att bilda kärntruppen Team Sober. De nio idrottarna, som tränar inför Kalmar Ironman den 20 augusti, fick i april frågan om de kunde tänka sig att bli medlemmar i IOGT-NTO.

– Och det kunde de! Triathlon är en ”ren” sport och de som är seriösa dricker måttligt med alkohol. De nio, varav sex är långdistansare, tackade genast ja till ett medlemskap, eftersom de gott kunde tänka sig att helt avstå från alkohol. Vi bildade Team Sober och i juni, när vattentemperaturen på Jogersöbadet var tillräckligt hög drog vi igång våra onsdagsträffar med simning, cykling och löpning, säger Micael Söderström.

Kärntruppen kör naturligtvis stenhård träning. Men hit kommer även vanliga vardagsmotionärer, många från campingen intill badet. Det har gjort onsdagsträffarna till riktiga happenings med upp till 37 deltagare vid ett och samma tillfälle. Efter träningspasset, som varar i ungefär två timmar beroende på att man måste invänta alla motionärer som ju tar sig fram i olika takt, blir det social samvaro och information om IOGT-NTO.

– Hit kommer både barn och äldre. Den yngsta vi hade här i går var tre år och den äldste 76 år. Alla deltar och tränar efter förmåga på våra banor. Några väljer att simma, cykla och springa, medan andra kanske bara väljer en träningsform. Huvudsaken är att man deltar och tycker det är kul. Detta är väldigt uppskattat och vi hoppas förstås att de som deltagit vill bli medlemmar. I september ska vi bjuda in dem som varit här till en informationsträff, säger Micael Söderström.

Hans förhoppning är att den här typen av träning i IOGT-NTO:s regi ska sprida sig till andra föreningar ute i landet. Bland annat har föreningar i Flen och Katrineholm redan visat intresse.

– Ett andra steg i det här projektet är att åka ut till föreningar och informera om verksamheten på plats, säger han.

Micael Söderström brinner för verksamheten, som han menar är en helt ny nisch inom nykterhetsrörelsen och som han tror har stor potential. Tanken med det här projektet fortsättningsvis är att arrangera träningstävlingar för alla som är intresserade – oavsett nivå – och på så vis få in fler medlemmar.

– Det är en varierad och bra träningsform och dessutom väldigt socialt. Man hjälps åt och har kul tillsammans, vilket är viktigt.

IMG_0822
Foto: Micael Söderström

Det är deltagaren och Team Sober-medlemmen Frank Hagberg den förste att instämma i. Han berättar att han genast tackade ja till att vara med, eftersom han ändå aldrig dricker alkohol.

– Jag tycker att projektet är jättebra och det lockar många nya deltagare varje onsdag.  I onsdags var vi 20 personer, men det varierar. Vi har kul ihop, tränar efter förmåga och umgås. Just den sociala biten är en stor behållning, säger han.

Innan han blev medlem visste han inte så mycket om nykterhetsrörelsen, men har via Team Sober fått kunskap och insikt om alla positiva saker som IOGT-NTO gör. Han ser det som en stor bonus,

– Exempelvis Vit Jul-kampanjen tycker jag är väldigt viktig och jag sprider den gärna vidare i min bekantskapskrets. Det är hemskt när barn drabbas av vuxnas drickande, säger han.

Mer från Accent