Covid 19

Krav på minimipriser efter rekorddödlighet

Alkoholdödligheten i England skenar. Åtgärder är nödvändiga säger Alcohol Health Alliance.

Förra året noterades den högsta alkoholdödligheten i England och Wales sedan mätningarna startade 2001. Anledningen tros vara den oro som pandemin fört med sig.

Nu visar en ny studie från Newcastle University på goda resultat av de minimipriser som införts i Skottland och Wales. Alcohol Health Alliance, som samlar ett 50-tal icke-statliga organisationer anser att England ska följa deras exempel, rapporterar The Guardian.

– Bevisen finns, det är dags för regeringen att införa minimipriser för att rädda liv, sänka brottsligheten och minska trycket på sjukvården, säger Sir Ian Gilmore till tidningen.

Minimipriser på alkohol har lett till minskad alkoholkonsumtion bland de som dricker allra mest. Främst är det försäljning av cider och starksprit som har minskat med hjälp av minimipriser.

– Våra tidigare studier har visat på en direkt effekt när minimipriserna infördes i Skottland 2018. Vår senaste analys visar att policyn fortsatt att ha verkan, säger professor Peter Anderson vid Newcastle University, som lett studien.

Effekten går enligt honom även att se i Wales även om minimipriserna inte varit i bruk särskilt länge där.

Skottland införde minimipriser 2018, Wales följde efter 2020. En talesperson för den engelska regeringen säger till The Guardian att det i nuläget inte finns några planer att införa minimipriser i England.

Mer från Accent