Alkoholfritt

Alkoholfritt – inte mjölkfritt – på Dreamhack

På lördag kommer närmare 27 000 personer från hela världen till Jönköping för ett delta i datorspelsfestivalen Dreamhack. Till skillnad från andra festivaler förekommer ingen alkohol.

I helgen och några dagar in i nästa vecka går den stora datorspelsfestivalen, Dreamhack, av stapeln i Jönköping. Någonstans mellan 25 000 och 27 000 personer väntas besöka festivalen som är helt alkoholfri.

– Alkoholfritt är en viktig sak för oss. Vi har funnits i tjugo år och det har alltid varit alkoholfritt här. Det är en del av vår kultur, säger Fredrik Nyström, pressansvarig för Dreamhack, till Accent.

Han säger att det finns stora fördelar med den alkoholfria kulturen.

– En effekt av det är att det blir extremt lugnt hos oss. Vi har få incidenter och väldigt lite bråk, säger han.

Under senare år har Dreamhack gått från att vara ett rent LAN (Local Area Network) där spelarna kopplar ihop sina datorer och spelar mot varandra, till att mer och mer likna en vanlig festival med musikuppträdanden, festivalmat. Många förundras över hur festivalen klarar att hålla alkoholen borta från ett så stort evenemang.

– Alla vet att det är alkoholfritt. Få skulle komma på tanken att försöka ta sig in på Dreamhack berusade och i så fall skulle våra vakter snabbt ingripa, säger Fredrik Nyström.

Dreamhack har i annonser gått ut med att festivalen är 100 procent alkoholfri, och att man gärna får dricka mjölk. Det kan uppfattas som en pik till Way Out West, den stora musikfestivalen i Göteborg, som i år blivit mjölkfri, men inte alls är alkoholfri.

Fredrik Nyström vill dock inte rekommendera Way Out West att följa Dreamhacks exempel.

– Jag vil inte komma med synpunkter på vad andra festivaler ska göra eller inte göra, men jag berättar gärna hur vi gör, säger Fredrik Nyström.

Mer från Accent