Vit jul

Alkohol onödigt till jul enligt många

Många tycker att alkohol inte behövs under julhelgen. Framför allt är det de yngre som vill ha en Vit Jul.

Enligt en undersökning som genomförts av YouGov, på uppdrag av IOGT-NTO-rörelsens kampanj Vit Jul, anser närmare hälften att alkoholhaltiga drycker är oviktiga i jul.

Bara en fjärdedel anser att alkohol är en viktig del i julfirandet.

− Uppenbarligen är alkoholen inte en självskriven del i julfirandet, många upplever den till och med som onödig säger Linda Engström, förbundsordförande, Ungdomens nykterhetsförbund, UNF.

Framför allt är det unga som vill fira en vit jul.

– Det är inte förvånande att det är just dom unga som föredrar att julen firas med alkoholfritt i glasen. Det är barn och unga som får ta konsekvenserna för vuxnas alkoholkonsumtion säger Linda Engström.

Både privatpersoner och offentliga personer väljer att ta ställning för Vit Jul genom att skriva under och endast dricka alkoholfritt under julhelgens tre dagar.

– Jag hoppas att så många som möjligt tar ställning och firar en Vit Jul, avslutar Linda Engström.

På Vit Juls hemsida finns en berättarvägg där barn, unga och vuxna kan delge sina berättelser. Där kan man bland annat läsa följande:

” Vissa av släktingarna var nyktra och andra lite mittemellan och andra så fulla att de hade minnesluckor dagen efter. Ibland blev det bråk och ibland blev det tårar. Men för de flesta av dem var det en normal jul och inget de ville vara utan. De vuxna alltså. Barnen önskade sig något helt annat.”

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer