Kongress 2017

Över 900 anmälda till IOGT-NTO-rörelsens kongresser

Veckan efter midsommar samlas hela IOGT-NTO-rörelsen i Karlstad för att hålla kongress. Drygt 900 kommer att delta. Arrangörerna tycker sig ha läget under kontroll, trots att oprövade aktiviteter, som en fotbollscup, ska genomföras.

Det är första gången alla fyra förbunden har kongress, eller förbundsmöte som det heter i NSF:s fall, samtidigt. Nykterhetsrörelsens scoutförbund, NSF, kommer inte heller denna gång att hålla till på exakt samma plats. De håller förbundsmötet på sin kursgård, Ransberg.

Hittills har drygt 800 personer anmält sig: 482 till IOGT-NTO och Junis, 254 till UNF samt 110 personer som ska delta i en fotbollsturnering i anslutning till kongressen. NSF har anmälan öppen fram till dagen före, men beräknar att cirka ca 140 personer kommer att delta i gemensamma arrangemang.

– Kul att det kommer så många. Vi hade nästan hoppats på ännu fler, men bredden är viktigare än mängden och är jätteroligt att NSF möte ligger samtidigt, säger Linnéa Granqvist, en av ledamöterna i bestyrelsen och den som har ansvar för kongressbyrån.

Hon säger att läget är under kontroll.

– Vi vill verkligen göra en kongress för alla. Den största utmaningen är att få kongressen att passa oavsett om du är 2 år eller 100, säger hon.

Särskilt nämner hon fotbollsturneringen som ett positivt inslag.

Idén till turneringen föddes under januarikonferensen.

– Distrikt som har många nya grupper har noterat att många spelar fotboll. En fotbollscup parallellt med kongressen ger dem en plattform att komma och se hur kongressen fungerar. Fotbollsspelarna ska besöka kongressen på fredag förmiddag och delta i avslutningsmiddagen på lördagen, säger Ulrika Jansson, utvecklingskonsulent på IOGT-NTO som också ingår i den arbetsgrupp som jobbar med cupen.

Hon tycker att det ska bli jättespännande.

– Det är en så annorlunda grej mot vad vi brukar ha på kongressen, säger hon.

Till fotbollscupen är nio lag från nya föreningar anmälda och ett lag med personer som varit med längre i organisationen.

– Varje lag består av tio spelare varav minst två ska vara tjejer. Det blir ett cupspel med korta matcher på olika planer i närheten av kongresslokalen, säger hon.

Cupen genomförs under fredagen och lördagen i kongressveckan.

Kongressgeneralen Monica Ståhl förefaller lugn när Accent ringer upp.

– Ja, fast det är olika från dag till dag. I går sa de till mig att lugna ner mig, men i dag känns det bra. Vi har en jättebra bestyrelse och väldigt bra stöd från konferenscentret, säger hon.

Främst är det logistiken kring invignings- och avslutningsfesterna som stressar.

– Invigningsfesten är tänkt som ett mingel så det blir inte sittande middag. Det blir en utmaning att få gästerna att förstå att alla inte ryms vid borden. De är till för dem som verkligen behöver sitta. De andra ska mingla med varandra och äta stående. Sedan är det tänkt att maten ska dukas upp ute på bryggan, så vi håller tummarna för bra väder, säger hon.

På avslutningsfesten ska närmare 900 gäster serveras mat vid sittande bord.

– Det blir underhållning med värmländsk prägel och både storband och disco, säger hon.

Arbetet med kringaktiviteterna har inneburit att hitta nya samarbetspartner.

– Wermlandsoperan har varit fantastiskt tillmötesgående. Det är första gången de gör en nattkonsert, och de tyckte det var jätteroligt att få frågan. Det finns platser kvar för den som vill anmäla sig, men om du ska skriva något kan du väl skriva att den börjar en timme tidigare, 21:30. Jag är lite orolig för hur vi ska nå ut med den informationen, säger hon.

Operan heter egentligen Stora teatern och ligger vid Klarälven på Malmtorgsgatan 2.

Monica Ståhl tycker att arbetet med kongressen har varit ett exempel på verkligt folkrörelsearbete.

– Många ideella krafter har hjälpts åt. Vi har också fått fart på några medlemmar som inte varit aktiva tidigare och nu gjort stora insatser. Jag har lärt mig så mycket genom det här jobbet. Förutom operaföreställningar, studiebesök och andra kringaktiviteter har vi några helt nya inslag: en boksalong på nattcaféet och fotbollsturneringen.

Till boksalongen uppmanar hon alla att ta med en bok.

– Vi ska ha både litteraturquiz och bokbyte, så man får med sig en ny bok hem, säger hon.

Fotbollsturneringen tycker hon är ett viktigt inslag.

– Det är både motion och integration. Vi rör oss alldeles för lite. Halva befolkningen är nu överviktig eller fet. Vi måste också bidra till att göra något åt problemet. Det här är ett sätt, säger hon.

Hon tycker också att kongressdeltagarna ska passa på att motionera genom att promenera när de kommer till Karlstad.

– Karlstad är en fantastisk sommarstad och nu är hela stan smyckad med blommor. Man kan promenera överallt. Eller så kan man ta båtbussen. Den har en hållplats alldeles vid kongresscentret, säger hon och passar på att välkomna alla till Karlstad.

Mer från Accent