Folknykterhetens vecka

750 påsar med alkoholprat

IOGT-NTO-medlemmar delade ut information och pratade med tågresenärer i Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten.

Temat för Folknykterhetens vecka i år var Våga prata om alkohol. Samma kampanj har egentligen pågått hela våren då politiker fått påsar med information på väg till kommunfullmäktiges möten. 

IOGT-NTO:s distrikt Norr och Mitt valde att under en dag i stället rikta sig till tågresenärer. Utplacerade i Östersund, Brunflo, Sundsvall, Kramfors, Örnsköldsvik C, Örnsköldsvik Norra, Husum, Nordmaling, Umeå Östra, Lycksele och Boden, stod 30 medlemmar och delade ut påsar till resenärer i morgonrusningen. På några stationer var de dessutom tillbaka på eftermiddagen.

– Tanken var att de skulle möta oss både när de klev på och när de klev av på en annan station, säger Linda Tjälldén, som jobbar som projektledare för SKO-projektet på IOGT-NTO:s region Mitt.

Påsarna innehöll bland annat flygblad med olika budskap.

– De hade tre olika teman: Barn som växer upp i missbruksmiljö, alkohol och cancer, samt om att bli medlem i IOGT-NTO. Sedan innehöll påsarna också profilmaterial, som disktrasor, jojoar, skohorn och choklad.

Syftet med kampanjen var att öka kännedomen om IOGT-NTO och lyfta aktuella frågor.

Hur mottogs ni av resenärerna?

– Folk var glada och positiva till att få en sommarhälsning av IOGT-NTO. Det blev också en del goda samtal. Jag stod på Umeå Östra, intill universitetssjukhuset, och där blev det inte så många tillfällen till några längre samtal, men jag hörde av dem som stod i Örnsköldsvik att resenärerna hade mer tid där.

Kampanjen genomfördes på tisdagen i Folknykterhetens vecka, inte på Folknykterhetens dag som infaller på Kristihimmelsfärdsdagen. I en krönika på sajten förra veckan Drugnews ställer Johan Örjes frågan om Folknykterhetens dag kanske spelat ut sin roll. Hur ser du på det? 

– Folknykterhetens dag är ju en röd dag, då hade vi inte kunnat nå tågresenärer. Att ha en hel vecka öppnar för att nå fler. Viktigast är att vi gör något, inte när vi gör det. Sedan kanske inte medvetenheten är så stor bland folk om att det är folknykterhetens vecka, men internt finns det en stolthet och en önskan om att göra något när det är vår vecka.

Mer från Accent