Trendspaning

7 nyktra trender i världen

Något håller på att hända. Synen på alkohol förändras. Fler pratar om vinsterna med att leva nyktert och konsensus växer fram kring alkoholpolitiken. Accent har tagit fram kikaren och spanat efter nyktra trender.

1. Fler pratar om nykterhet

En tydlig trend är att sluta dricka och tala om det. I tidningar, radio och TV berättar kändisar att de slutat dricka alkohol. Några för att de helt enkelt tröttnat och andra för att de har problem att hantera alkohol. Och det är inte bara kändisar – i bloggar beskriver både kända och okända personer sina försök att ställa sig vid sidan av alkonormen, både i Sverige och andra länder.

Foto: Total recall, Sonypictures
Foto: Total recall, Sonypictures

”Sober is the new black” skriver details.com om trenden och fortsätter: ”Det som en gång var ett socialt stigma är nu något man är stolt över.” Alla från Hollywood-skådisar till New Yorks finansmän blir nyktra. Glöm A-listan, nu kommer AA-listan, skriver details.com.

Det finns en mängd listor över nyktra kändisar på nätet. På amerikanska ranker.com finns både ”Top Celebrities Who Just Say No To Alcohol & Drugs” och ”Famous People Who Don’t Drink Alcohol”.

Alkoholfria drycker och drycker med små mängder alkohol kan trigga återfall Foto: Scanpix/Nina Varumo
Foto: Scanpix/Nina Varumo

2. Alkoholfritt slår rekord

Att alkoholfria drycker är hett i Sverige har Accent skrivit om många gånger. Det alkoholfria utbudet i vanliga matbutiker blir allt bättre och Systembolaget ökar sin försäljning av alkoholfritt varje kvartal.

I tidningen The Scotsman kunde man nyligen läsa att försäljningen av alkoholfri öl ökat med 10 procent i Storbritannien det senaste året. Mest är det skottarna som är benägna att testa. Allt fler britter anser det också vara socialt accepterat att beställa alkoholfritt på puben.

I Spanien har försäljningen av alkoholfri öl fördubblats sedan år 2000.

I sommar har norska NRK rapporterat om en ökning av all ölförsäljning, men det som ökat i särklass mest är det alkoholfria. Butikerna har sålt 31 procent mer alkoholfritt öl i juli i år jämfört med förra året.

3. Ungdomar väljer nykterhet

SkateboardI Sverige dricker ungdomar allt mindre alkohol och debutåldern stiger. I de senaste mätningarna är en majoritet av de svenska 15-åringarna helnyktra. En liknande utveckling kan ses i många länder.

Enligt den stora europeiska drogvane­undersökningen bland 16-åringar, ESPAD, sjunker antalet som druckit alkohol. Minskningen är mindre än i Sverige, men stadig sedan 2003.

Även från USA rapporteras liknande resultat. I december förra året visade den amerikanska undersökningen Monitoring the future de lägsta siffrorna sedan undersökningen startade 1991.

4. Alkohol har blivit en folkhälsofråga

När Sverige gick med i EU diskuterades alkohol i Bryssel enbart som en jordbruksfråga och man fick strida för att kunna behålla Systembolagets monopol.

Nu diskuteras alkohol allmänt, även i EU, som en folkhälsofråga. I en stor studie pekar Världshälsoorganisationen, WHO, på att alkohol är en av de främsta riskfaktorerna i världen bakom ohälsa och för tidig död.

5. En vit månad – eller två

”Nykter januari” uppmuntras i flera länder för att bryta de alkoholvanor som ibland accelererat under julledigheten. Numera finns också ”Nykter februari”, startad av ett kompisgäng i Brooklyn,

”Nykter september” i Estland och ”Nykter oktober” i Australien och Storbritannien.

6. Restriktiv alkoholpolitik är normen

Nordisk alkoholpolitik med sina många restriktioner ansågs länge som avvikande. Gång på gång kommer dock forskningsrön som stöder den restriktiva politiken. Nu visar allt fler länder intresse för den nordiska modellen.

I forskarvärlden har sakta men säkert något som närmast liknar konsensus vuxit fram: Det som fungerar bäst för att förebygga skador av alkohol är begränsad tillgänglighet, höga priser och åtgärder mot alkoholreklam.

För några år sedan antog Världshälso­organisationen, WHO, en global alkoholstrategi. Där talas om tio nyckelområden för en lyckad nationell alkoholpolitik. Bland de tio återfinns promillegränser i trafiken, tillgänglighet, begränsning av marknadsföring och prispolitik.

Priserna på alkohol har höjts i 12 av 30 länder i Europa mellan 2006 och 2011. Marknadsföringsreglerna har skärpts i 11 av 30 länder under samma period och nästan lika många länder har sänkt promillegränsen i trafiken.

Foto: Klubb Sobeer/Richard Åkerblad
Foto: Klubb Sobeer/Richard Åkerblad

7. Fler festar nyktert

UNF har sedan länge drivit klubb Sobeer. Nu får den konkurrens av klubb Sober, den första kommersiella helnyktra nattklubben som komikern Mårten Andersson startat i Stockholm. Biljetterna till invigningen sålde snabbt slut och arrangörerna fick byta till en större lokal.

I England finns Redemption i London, The Brink i Liverpool och Sobar i Nottingham som alla är alkoholfria barer. ”Går vi in i en ny nykter era?” frågar sig The Guardian när de skriver om de nyktra barerna.

I Wall Street Journal kunde man i våras läsa om en ny företeelse kallad gryningsparty. De anordnas på nattklubbar i yogastudios eller gallerior. Gästerna dansar nyktra tidigt på morgonen och går sedan direkt till jobbet.

Mer från Accent