Wendelsbergs folkhögskola

6 tips för bästa festen

Ett glittrigt party lyser upp i vintermörkret. Partyproffset Bosse Widell har tipsen som gör festen – och som kan anpassas efter vad ekonomin tillåter.


– Att arrangera fester är en av de saker vi är allra bäst på! säger Bosse Widell, utan att tveka en sekund.

Och erfarenhet har han gott om. I 18 år har han varit lärare på teaterlinjen på IOGT-NTO:s folkhögskola Wendelsberg i Mölnlycke. Varje år arrangeras där ett antal överdådiga fester för elever och personal; premiärfest, höstfest, julfest, vårfest, bullfest och cricketbal.

– Vi tänker alltid storslaget och låter alltid festerna kosta mycket pengar. Våra fester är viktiga för den sociala biten på skolan. Det är arrangemang där lärare och elever deltar på samma villkor och på samma nivå.

För att en fest ska bli lyckad är nämligen steg nummer ett att den är alkoholfri konstaterar Bosse Widell.

– Det är viktigt för oss att visa att en rolig fest inte har med alkohol att göra. Varje år har vi elever som inser att det faktiskt går att dansa nykter och att det dessutom är roligare. Det är nog därför skolledningen lägger så mycket pengar fester, säger han.

Men visst går det att fixa en rolig och lyckad fest utan enorm budget. Vad som krävs är en god planering, säger Bosse Widell.

– Har man ett tema på festen är det lättare att få till en helhetstänk för kvällen. Maten behöver inte vara dyr, men genomtänkt. Man vill ju att deltagarna ska känna att det är lite extra. Allt som behövs för det är tid och fantasi.

Bosse Widell. Foto: Privat


Att välja ett tema till festen är både roligt och kan underlätta hela planeringen. För en av Wendelsbergs fester var exempelvis temat ”drömsemester” – där var deltagarna utklädda och de ordnade strandkänsla i en sal med uppblåsbara badleksaker. Under cricketbalen spelas det förstås cricket, deltagarna klär sig i vitt och försöker vara så brittiska de bara kan, med efterföljande klassisk bal.

I övrigt tycker Bosse Widell att man ska satsa på tre avgörande punkter: maten, musiken och aktiviteter.

– Maten får man inte snåla med, poängterar han.

Men oavsett budget kan lyxkänslan höjas genom att maten är snyggt upplagd och att bra råvaror används.

Drycken är också viktig. Gärna en fördrink till ett inledande mingel för att sätta guldkant på festen.
– Man ska dricka gott, en enkel variant är Godtemplaredricka som grund, blandat med saft och lite frukt.

På Wendelsbergs fester bjuds ofta på levande musik, vilket förstås gör stor skillnad. Allt från lokala rockband som spelar ösiga hits, till storband för balens pardans.

– Ofta är banden vi bjuder hit så glada över att spela här. De tycker att det är fantastiskt – för folk är nyktra och glada, och dansar. Det blir inte samma tjafs som på andra ställen de spelar på där folk är fulla, säger han.

Vill eller kan man inte ha levande musik så är det lätt att sätta ihop en spotify-spellista med musik som passar till sammanhanget.

Festerna på Wendelsberg brukar också kantas av fartfyllda och roliga aktiviteter. Som i höstas då temat var ”Familjen Addams bjuder på middag”. Eleverna delades in i grupper som fick gå en spökrunda och fick med sig någon rekvisita; exempelvis en kniv eller klubba. Därefter fick grupperna till uppgift att spela in en två minuter lång skräckfilm med sina mobiler, som centrerade kring deras rekvisita.

– När vi åt dessert tittade vi på filmerna som gjorts under kvällen. Det var helt fantastiskt! En mycket rolig och populär aktivitet, säger han.

Men det är inte alltid aktiviteterna är så avancerade. Ibland ordnas enklare frågesporter eller bingo. Men nästan alltid med någon inramning kopplat till festens tema.

– Levande quiz har vi också ibland, där personalen får spela upp en filmscen och sedan är det en fråga om den filmen. Under julen brukar vi ordna en del lekar, ett återkommande inslag går ut på att personalen på ett kärleksfullt sätt gestaltar eleverna och spelar upp situationer som hänt på skolan, säger han.
– Det brukar vara mycket populärt bland eleverna, men lite ångestframkallande bland lärarna som ska göra bort sig..

Pyntet får inte heller glömmas bort – även det kopplas med fördel till festens tema. Enligt Bosse Widell blir det bäst med extra allt.

– Men det viktigaste är att man går all-in!

Med kreativitet och hjälpsamma händer kommer man ofta längre än man kanske trott.

– Det allra viktigaste är att bjuda gäster som vill vara där, och som vill ha kul. Se till att ha riktigt roligt med de som är där. Det smittar nämligen till nästa fest, avslutar Bosse Widell.

Mer från Accent