Nykterhet

11 tips: så gör du världen lite nyktrare

Som medlem i IOGT-NTO har du tagit ställning för en nyktrare värld. Men ibland vill man göra mer – enskilt eller tillsammans med andra i föreningen. Accent har samlat elva grymma tips.

1. Påverka med alkoholfritt

Om du går ut i ett sällskap där flera brukar dricka alkohol – se till att beställa först.

Ofta hakar fler på din alkoholfria beställning, särskilt om du beställer in något spännande. Genom att vara tydligt nykter på fester och i andra alkoholtäta miljöer underlättar du för andra att också vara det.

– Något jag alltid gör när det är personalfest på jobbet, eller när jag är bortbjuden på fester hos människor som dricker alkohol, är att ta med mig rejält med goda alkoholfria drycker. Det brukar uppskattas av både värd och gäster. Många får upp ögonen för hur mycket festliga nyheter det finns på området. Och många säger att ”jag vill gärna testa det där, nu när det finns något roligare än vatten”, säger Anna Carlstedt, ordförande i IOGT-NTO.

2. Värva en medlem – eller flera

Att värva medlemmar behöver inte vara svårt. Många människor kan vara nyfikna och intresserade utan att någonsin få frågan om att bli medlemmar i IOGT-NTO.

– Förvånansvärt många värvas in i nykterhet genom en enkel dörröppnare, säger Malin Thorson, ordförande i UNF.

Foto: Nathalie C. Andersson
Foto: Nathalie C. Andersson

Ett annat sätt att värva medlemmar är att ordna öppna aktiviteter i föreningen så att fler får möjlighet att lära känna organisationen. Ett exempel på en sådan aktivitet har Junis generalsekreterare Ann-Britt Hagel:

– I min förening brukade vi ordna sykurser fredag till söndag. Vi hade lågt pris för medlemmar och högre för icke-medlemmar. Kursavgiften tog vi upp på söndag förmiddag när vi fått hela helgen på oss att knäcka lite fördomar om nykterister. Föreningens sykurser blev på så vis en suverän plats för medlemsvärvning och för nyktrare tankar, berättar hon för Accent.

3. Bjud in till fest!

Erbjud nykter gemenskap i det stora eller det lilla. Allt från föreningsträffar, till nyktra resor och upplevelser. Många – även icke-medlemmar – vill ha äkta upplevelser och nyktra relationer med andra.

– Gör saker ni tycker är roliga och gör dem högljutt och glatt så att fler vill vara med i vår gemenskap, säger Erik Wagner, ansvarig för strategisk utveckling på IOGT-NTO.

Ordna fester för vänner, eller varför inte öppna för alla, gärna under Valborg, midsommar eller andra högtider som ofta kopplas ihop med alkohol. Ett bra sätt att få festen lyckad är att aktivera gästerna, särskilt om de inte känner varandra sedan tidigare.

– Det viktigaste är att deltagarna får något att göra så de inte bara står där och tittar och inte vet vart de ska ta vägen, säger Lina Staav, verksamhetsutvecklare på IOGT-NTO, som nyligen firade sin 40-årsdag med en lyckad fest på Tollare folkhögskola.

Foto: iStock
Foto: iStock

4. Bli alkohol­politisk aktivist

Skriv insändare och mejla politiker. Bjud in politiker till rundabordssamtal i föreningen. Tanken med rundabordssamtal är just att de ska vara samtal för att bygga relationer, inte påverkansmöten. Glöm inte att lyssna! Utgå gärna från något konkret exempel i diskussionen.

– Syns ni så finns ni. Försök er på att göra något stort, eller kanske enbart samla så många medlemmar som möjligt och kontakta flera olika tidningar, radiostationer, tv-kanaler eller internetbaserad media. Ju fler som vet om att vi finns och vad vi gör, desto större chans har vi att växa och göra världen lite nyktrare, säger Amanda Ylipää, medlem i UNF.

Foto: Malin Huusmann
Foto: Malin Huusmann

5. Anmäl alkoholreklam

Anmäl alkoholreklam när du ser reklam som bryter mot reglerna. Det är inte svårt. Du gör anmälan enklast på Konsumentverkets webbplats: www.konsumentverket.se.

– Du kan också ta alla mattidningar du hittar och räkna inslagen med alkohol, både i annonser och i text. Skriv till tidningarna och ifrågasätt eller skriv en insändare, säger Linda Engström, chef för kommunikation och påverkan på IOGT-NTO.

6. Bli Junisledare

Barnen är framtiden. Bli Junisledare och möjliggör aktiviteter för barn och unga.

IOGT-NTO:s Juniorförbund i Umeå hade 1 608 barn med 90 olika nationaliteter i sin verksamhet under 2014. Kan de så kan du! Läs mer på www.junis.org.

7. Använd sociala medier

Dela åsikter, tankar och fakta i sociala medier eller med vänner du träffar. Tänk på hur du förmedlar budskapet: var påläst och trevlig. Då lyssnar människor lättare. Och ett gott intryck av en medlem i IOGT-NTO sprider sig till hela organisationen.

– Skryt på Facebook om roliga saker du gör nykter, antingen ensam eller med föreningen. Ställ frågor till politiker genom att ”pinga” dem på Twitter. Fördelen är att andra ser att du ställt frågan. På så vis sprider du frågan till andra samtidigt som du ökar pressen på personen att svara, säger Samuel Somo, ansvarig för sociala medier på IOGT-NTO.

Du kan även använda Twitter för att tipsa en journalist.

– Det kanske finns en krog i området som serverar minderåriga. Nappar inte den som får tipset kanske någon annan gör det. Du kan också utmana människor på Facebook. Antingen kan du starta ett anmälningsrace av alkohol­reklam eller så utmanar du människor att göra något, säger Samuel Somo.

Foto: iStock
Foto: iStock

8. Prata med den som dricker för mycket

Misstänker du att någon i din omgivning har alkoholproblem så berätta för personen att du är orolig. Ta samtalet när personen är nykter. Gå inte in i någon diskussion med personen om mängder eller vad som är normalt/farligt.

Ge konkreta exempel på sådant som du lagt märke till och förklara vad som gjort att du känner dig orolig. Fastna inte i varför det hände. Ta gärna reda på vart man kan vända sig och tipsa personen.

Du kan till exempel tipsa om IOGT-NTO:s alkoholrådgivning: 020-80 80 80.

Foto: iStock
Foto: iStock

9. Bidra ekonomiskt

IOGT-NTO finansierar sin verksamhet till stor del via Miljonlotteriet – men behöver fler intäktskällor för att göra ännu mer.

Kolla på www.iogt.se om hur du kan bidra genom att bli månadsgivare.

10. Ifrågasätt alkohol­normen

Kom ihåg att var tionde svensk är nykterist. Du ska inte behöva känna dig avvikande genom att inte dricka.

Alla ska tillfrågas vad de vill ha i glaset. Du ska inte behöva säga till att du inte vill ha alkohol. Det valet ska vara minst lika självklart. Våga utmana normen. Ifrågasätt om till exempel en ”afterwork” måste innebära att man går ut och dricker öl. Afternoon tea, bowling eller ett biobesök är kul aktiviteter som passar efter jobbet.

accentnr11. Glöm en Accent

Lägg information om IOGT-NTO eller ett nummer av Accent på din arbetsplats eller skola. Du kan också ”glömma” ett nummer av Accent på bussen, i väntrummet hos tandläkaren eller på vårdcentralen eller någon annan plats där folk sitter en stund.

Mer från Accent