Sober october

Över 100 tar vit månad på Skellefteå Kraft

Sober October är i fullgång och på Skellefteå Kraft har över 100 personer utlovat en vit månad. Bakom initiativet står Tommy Eriksson som genom kampanjen även lyckats hjälpa en vän ur missbruk.

Tommy Eriksson, arbetsmiljöingenjör på Skellefteå Kraft, deltar i år för femte gången i Sober October:

– Tack vare Sober October kunde jag hjälpa en vän att komma ur ett destruktivt missbruk, säger han.

Det var för fyra år sedan som Tommy Eriksson blev kontaktad av en gammal vän. Livet var tufft och det hade blivit alldeles för mycket alkohol för att döva det som gjorde ont. Tommy Eriksson, som är ordförande i friskvårdsgruppen på sin arbetsplats, insåg direkt att han borde agera.

– Vi började träna tillsammans tre kvällar i veckan och eftersom Sober October inföll bara veckorna efter blev det naturligt att vi båda skrev på och lovade att hålla oss nyktra en månad. Det blev startskottet till ett helt nytt liv för min kompis.

Skellefteå Kraft har ända sedan början varit en av sponsorerna, och arbetsgivaren har även uppmanat alla anställda att delta i kampanjen.

– Målet är inte att alla ska bli helnykterister, men det är nyttigt att reflektera över sitt drickande, säger Tommy Eriksson.

– Det handlar om normkritik helt enkelt – detta modeord som används i alla sammanhang. Svenskar och svenskhet är förknippat med alkohol. Att inte dricka är att bryta mot normerna. Därför är jag otroligt stolt över att stötta kampanjen som förespråkar en vit månad.

Av företagets 600 anställda brukar årligen drygt hundra personer skriva på nykterhetslöfte.

tommy-eriksson
Tommy Eriksson. Foto: Skelleftekraft AB

– I år har vi ännu inte fått de slutliga siffrorna, men det brukar röra sig om 120-130 personer. Därtill är det minst lika många som säger att de drar ner på sitt drickande, men att de inte vill ge några nykterhetslöften på grund av att de har speciella högtidsdagar i vänkretsen eller liknande evenemang där de förväntas dricka alkohol, säger Tommy Eriksson.

I år har flera restauranger i Skellefteå satsat på att göra speciella alkoholfria drinkar under oktober månad.

– Det är bra. Jag har kommit på mig själv med att stå och hålla en fin äppelmust i handen och tycka att den är dyr om den kostar drygt trettio kronor, men om jag jämför det med att en flaska vin kostar runt 100 kronor så får jag mycket god äppelmust för samma pris, säger han, och fortsätter.

– Under oktober händer det att jag till och med dricker vin en vardagskväll innan jag ska träna. Alkoholfritt vin. Halva flaskan i älgköttsgrytan och halva flaskan i glaset.

Tommy Eriksson säger att han har aldrig druckit särskilt mycket, men att han kom i kontakt med Sober October under en period då han jobbade på Irland.

– Där var det after work med öl i princip varje dag och Sober October var ett årligt test för att kontrollera att ingen fastnat i missbruk.

När Sober October dök upp i Skellefteå hakade han på direkt och fick så småningom en stor del av sina arbetskamrater med sig.

Mer från Accent