För Samira Hirsi och Samira Ismail har IOGT-NTO-föreningen Regnbåge blivit som ett andra hem. De har jobbat ideellt inom organisationen i flera år, och är nu anställda som ungdomsledare.
– Vi har aktiviteter flera gånger i veckan. Det brukar vara både tjejer och killar här och ibland är vi väldigt många, säger Samira Hirsi.
Ungdomarna som kommer till träffarna är mellan 12 och 23 år. Samria Hirsi säger att de inte brukar hålla traditionella föreläsningar utan bjuder in till samtal och vill starta diskussion.
– Vi har märkt att tramadol är ett stort problem. Vissa tror att tramadol kan få dem att prestera bättre i skolan, vilket inte stämmer, och därför ville vi bjuda in ungdomarna för att prata om riskerna.
”De som använder det säger det kanske inte rakt ut, men de försöker inte heller dölja det.”
Samira Hirsi
De båda har uppfattningen att det är den mest förekommande drogen i Rosengård.
– De som använder det säger det kanske inte rakt ut, men de försöker inte heller dölja det. Om man skulle fråga dem skulle de nog säga att de använder tramadol.
En av de svåraste sakerna med jobbet är att försöka hitta på roliga sätt att förmedla det de vill diskutera med ungdomarna säger Samira Hirsi.
– Vi bollar idéer och funderar på vad vi själva hade gillat. Vi är ju också unga och kan utgå från oss själva, och vi lär oss ju också hela tiden. Vi brukar bjuda på snacks och fika, och det är populärt.
Samira Hirsi upplever att killarna har mer drogproblem.
– Tjejer har en större press på sig hemifrån att vara duktiga i skolan och att vara perfekta. Jag tror att killar har större utrymme att bete sig som de vil. Och det är nog enklare för föräldrarna att kontrollera sina döttrar än sina söner.
På mötet diskuteras olika faror med, och biverkningar av, tramadol, och vad det är som kan göra att en person börjar med drogen.
”Man måste träffas många gånger, och hela tiden diskutera problem i samhället, för att kunna förändra.”
Samira Ismail
– Jag tror att många känner ångest och mår dåligt och försöker dämpa det med tramadol, och sedan kan det leda till ännu mer ångest och att man blir fast i kriminalitet, säger Samira Hirsi.
Samira Hirsis och Samira Ismails förhoppning är att förändra samhället till det bättre, och få ungdomarna att välja en bra väg i livet.
– Det krävs mycket arbete, det räcker inte med att informera om riskerna en gång, eller att träffas några få gånger. Man måste träffas många gånger, och hela tiden diskutera problem i samhället, för att kunna förändra.