Afghanistan

Talibanerna lovar stopp för opiumhandeln

Men omvärlden är skeptisk.

Talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid, sade vid en presskonferens förra veckan att Afghanistan under talibanerna kommer att sluta producera narkotika. Talibanerna har även lovat att de afghaner som samarbetat med amerikanerna inte behöver känna någon rädsla, samt att kvinnors rättigheter kommer att respekteras. Omvärlden ser med skepsis på dessa uttalanden, och FN larmar om människorättsbrott rapporterar SVD.

Analytiker anser att uttalandena är ämnade att säkra västerländskt stöd för det nya afghanska styret. Jonathan Goodhand är expert på internationell narkotikahandel vid SOAS University of London och han tror inte att det skulle vara lätt för talibanerna att göra sig av med heroinhandeln, det rapporterar AFP.

Under de år som Afghanistan ockuperats av amerikanska trupper har talibanerna klängt sig kvar i periferin. De har kontrollerat delar av landet, och i just dessa områden har opiumodlingen varit ännu mer utbredd än i resten av Afghanistan. Men nu ber alltså talibanerna omvärlden om hjälp att ersätta vallmon, som används för att framställa morfin och heroin, med andra grödor.

– Förhållningssättet till narkotika är en fråga som skulle kunna splittra talibanrörelsen, säger Jonathan Goodhand.

Oavsett vilken väg talibanerna väljer att gå så kommer deras val att påverka den globala narkotikahandeln och framförallt priserna på heroin.

Mer från Accent