Spice

Spicedöden sätter drogen under luppen

De senaste veckorna har flera ungdomar tagits till sjukhus och tre har avlidit efter att ha använt Spice. Händelserna har lett till debatt om svensk narkotikapolitik.

Varje dag de senaste veckorna har vi kunnat läsa om Spice i medierna. Vi matas med nya rapporter om ungdomar som förts till sjukhus medvetslösa efter att ha använt den cannabisliknande drogen Spice. Tre dödsfall misstänks bero på överdoser, något som normalt bara händer opiatmissbrukare. Det kan förefalla som om Spice har blivit vårt största ungdomsproblem.

Hur kan det ske och varför händer det just nu? Och är det ett så stort problem som det verkar?

– ­Att vi läser om det i tidningen behöver inte betyda att användningen har ökat, utan snarare att vi fått in en väldigt potent variant, säger Kerstin Käll, överläkare vid Beroendekliniken på Universitetssjukhuset i Linköping, till Accent.

Kerstin Käll påpekar att det är ovanligt att unga använder narkotika i Sverige. Enligt Folkhälsomyndigheten är det 12 procent av svenskarna mellan 16 och 84 år som någon gång testat narkotika. Och majoriteten låter det stanna vid det.

– Cannabis är fortfarande det vanligaste narkotiska preparatet. De flesta som testar Spice har redan prövat cannabis, men inte alla. Många ungdomar vill också hålla sig inom lagens ramar och föredrar därför Spice framför hasch eller marijuana, säger Kerstin Käll.

Hon misstänker att en av orsakerna är ändrade attityder till cannabis.

– Det är väldigt mycket prat om cannabis just nu. Legaliseringen i USA har bidragit till att man tror att det är ofarligt. Sedan förlitar de sig på information från kompisar eller Flashback. De tror att de är odödliga och är ofta mer intresserade av vad som händer om man åker fast än att få veta vilka riskerna är, säger hon.

En annan orsak skulle kunna vara att cannabis inte längre ger samma effekt för vana användare.

– Det finns en toleransutveckling för cannabis som gör att du inte får samma effekt om du använt drogen en längre tid. Det kan vara ett incitament att testa Spice i stället. Men då är de ute på farliga vägar. Risken för psykosgenombrott är större ju starkare drogen är. Risken ökar också med tiden du hållit på. Det är den totala mängden THC du utsatt dig för som avgör hur stor risken är, säger hon.

Överdos av cannabispreparat är inte vanligt.

– De dödsfall som förekommer i samband med cannabis brukar vara olyckor. Att folk hoppat från höga höjder i tron att de kan flyga har ju förekommit, men inte klassiska överdoser, säger Kerstin Käll.

Thomas Lundqvist, psykolog på Rådgivningsbyrån i Lund, tror att en förklaring till det som händer nu är att många Spicevarianter förbjöds för en tid sedan.

– Tillverkarna tar fram nya preparat vartefter de gamla blir förbjudna. Även om alla är analoga till THC kan de verka olika, säger han.

Syrebrist är förklaringen till att ungdomar blivit medvetslösa eller dött, enligt Thomas Lundqvist.

– Sedan 2012 har vi sett en form av syntetisk cannabis som orsakar nedsatt syresättning, säger han.

Enligt Thomas Lundqvist kan en annan orsak till skador vara att det aceton som används för att lösa upp kristallerna kommer in i kroppen.

– Det kan bidra till njursvikt, säger han. Men det värsta är ändå att cannabis, i alla former, leder till en nedreglering av dopaminsystemet, vilket leder till att du vill röka oftare. Du får en tillvänjning.

Han är orolig för att de allvarliga händelserna ska tas som intäkt för att legalisera cannabis.

– Men det är faktiskt ingen god idé. Det skulle bara öka efterfrågan ännu mer, säger han.

Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet, tar upp frågan i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Han skriver att de som använder Spice är personer som tidigare använt cannabis och att det just är lättillgängligheten via nätet som gör att Spice ökar.

På Svenska Dagbladets debattsida har han fått mothugg av personer som är övertygade om att vi skulle slippa dödsfall och allvarliga incidenter om cannabis legaliserades.

Det kan verka logiskt, men ser man till den rapport som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, gav ut förra året: Ungdomar som använder nätdroger – vilka är de? finns det inget som tyder på att så är fallet.

CAN:s genomgång visar att 4,2 procent av eleverna på gymnasiets andra år har använt så kallade nätdroger, där Spice ingår. Endast 0,7 procent har bara använt nätdroger. De flesta av dem, 82 procent, har också använt andra, narkotikaklassade, preparat.

Dessutom är 44 procent av nätdroganvändarna storkonsumenter av alkohol och 55 procent är rökare. Det ska jämföras med att 12 procent av hela gruppen gymnasieelever är storkonsumenter av alkohol och 14 procent rökare.

Enligt CAN kan gruppen snarast beskrivas som multianvändare av droger.

Folkhälsomyndigheten vill gå den andra vägen och föreslog i veckan att 42 substanser, varav 24 cannabinoider ska narkotikaklassas eller klassas som hälsofarlig vara.

Frågan är dock hur långt det räcker.

Mer från Accent