Narkotika

Småbarn utnyttjas som knarklangare

I vår inleder polisen i Stockholm en insats i förorten Vårberg för att stoppa narkotikalangning. Uppåt 40 barn – några bara åtta-tio år – utnyttjas i gatuhandeln av äldre kriminella som langare.

Barnen utnyttjas som kurirer av kriminella män i tjugoårsåldern. Barnen tar upp beställningar i centrum i Vårberg och hämtar droger som cannabis, kokain och amfetamin i lägenheter och gömslen och levererar till och tar betalt av kunderna.

De unga kan hotas eller belönas med glass och godis för att medverka, berättar närpolischefen Johnny Petersson. Några hjälper även äldre syskon med den illegala handeln.

Problemen startade bör ett par tre år sedan och det blev mer känt hur enkelt det vara att få tag i droger i förorten centrum

– De lär sig snabbt och eftersom majoriteten av dem är under 15 är de inte straffmyndiga. Samtidigt kan de kriminella hålla sig undan och håva in pengarna, säger Jonny Petersson till Lokaltidningen Mitt i.

Nu ska 25 civila polisspanare från Söderortspolisen spåra säljare och narkotikagömmor i området. Socialtjänsten har höjt beredskapen och kontakter föräldrar när unga med droger omhändertas för att upplysa om barnens tidiga brottskarriär.

Polisen tror att det även förekommer liknande verksamhet i andra förorter.

Sven Liljesson, Drugnews 

 

Mer från Accent