CBD-olja

Skadliga substanser i CBD-oljor

Två av tre testade CBD-oljor visade sig innehålla olagliga mängder skadliga ämnen.

En brittisk undersökning har enligt BBC funnit skadliga substanser i en majoritet av de CBD-produkter som testades. 44 av 61 prover visade sig innehålla olagliga mängder av skadliga ämnen. Flera av produkterna visade sig inte heller innehålla den utlovade mängden CBD.

Och i Sverige verkar nu tveksamheterna kring CBD-olja leda till att den tidigare optimismen i näringslivet svalnat något.

Jonas Lenne, VD i Hemply balance som vill sälja CBD-olja i Sverige, har lämnat sitt uppdrag. Det skedde efter en granskning som gjordes av Svenska Dagbladet i september i år, där det visade sig att att Hemply Balance, som förbjudits att sälja CBD-olja i Sverige, rundar lagen genom ett brittiskt bolag som anlitats som distributör. Även Hemply Balances styrelseordförande Pingis Berg-Hadenius har meddelat att hon lämnar sitt uppdrag.

Sommaren 2020 beslutade Läkemedelsverket om försäljningsförbud för både Hemply Balance och konkurrenten Mantle, produkterna gav ett felktigt intryck av att kunna bota sjukdomar.

CBD-oljorna faller under läkemedelslagen.

”Bolagen har sålt CBD-lösningar som inte är godkända som läkemedel, och det har förekommit att personer självmedicinerat olika sjukdomstillstånd med CBD-produkterna”, skrev Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

I USA är cannabis en växande marknad och investerare var snabba att satsa på bolag som vill producera produkter innehållande olika former av cannabis. Aktörer har hoppats på skapa en liknande marknad i Sverige, och satsat mycket på att säkra marknaden i väntan på en kommande legalisering.

Läkemedelsverket ser nu enligt en artikel i SVD över möjligheterna att ta till ytterligare åtgärder. 

– Det är tydligt att det dyker upp nya sätt att strunta i besluten, sade Martin Burman, tillsynsutredare på Läkemedelsverket.

Mer från Accent