Cannabis i USA-valet

Så kan presidentvalet påverka cannabisfrågan

Trump eller Biden? Så kan valutgången påverka debatten om legalisering och andra cannabisreformer i USA.

Den 3 november röstar det amerikanska folket på den kandidat de vill ska styra landet de närmsta fyra åren – antingen sittande president Donald Trump, för republikanerna, eller Joe Biden för demokraterna.

Accent har talat med en före detta drogrådgivare i vita huset om hur den amerikanska valutgången kan påverka legaliseringsdebatten och andra cannabisreformer.

Än så länge är de dominerande valfrågorna: polisbrutalitet, pandemi och ekonomi.

En fråga som inte fått särskilt mycket utrymme på debattscenerna är cannabis och drogpolicy.

Kevin Sabet, en av ledarna för den amerikanska anti-legaliseringsrörelsen i New York, säger att den enda demokratiska kandidaten under primärvalet som inte omfamnade legalisering av cannabis var Joe Biden. Och det var han som vann partinomineringen.

– Det är något inte många har talat om. Under primärvalskampanjen fanns det flera exempel på hur Biden citerade evidensbaserad vetenskap om marijuanaskador när han blev frågad om sin ståndpunkt, säger Kevin Sabet.

– Dessutom röstade Biden-teamet ned att inkludera legalisering som en del av hans plattform.

I över 20 år har Kevin Sabet arbetat som drogpolitisk rådgivare för Vita huset, under tre olika presidenter: Bill Clinton, George Bush och Barack Obama. För sex år sedan startade han organisationen SAM, Smart Approaches to Marijuana.

SAM har arbetat för att stoppa legalisering av marijuana i flera delstater. De vill stället se en så kallad avkriminalisering av cannabis, vilket innebär att människor inte ska få långa fängelsestraff, som oftare drabbar minoriteter – utan snarare böter. En avkriminalisering är därmed inte samma sak som legalisering eller kommersialisering.

Kevin Sabet tror att en administration med Joe Biden i spetsen, och Kamala Harris som vicepresident, kan leda till verkliga påtryckningar för en federal avkriminalisering av cannabis i USA. Men också att de arbetar för att stryka tidigare federala domar kopplade till mindre drogbrott i människors straffregister, något den straffade annars kan bära med sig resten av livet.

– Dessa reformer skulle vara sanna ansträngningar för social rättvisa, som varken uppmuntrar vidare användning eller skapar en kommersiell industri, vilket legalisering gör. Detta är det tillvägagångssätt vi föredrar när det gäller marijuanapolitik, säger han.

Om Donald Trump blir omvald förväntar han sig inte heller att se någon kommersialisering eller omvälvande förändringar i drogpoliken i USA.

– President Trump har en lång historia av att vara emot substansanvändning och har flera gånger citerats när han påpekat de skador som legalisering har lett till, så som ökad drogpåverkad bilkörning, säger Kevin Sabet.

Därmed tror han inte att en legalisering av cannabis på nationell nivå blir verklighet inom kort. Den stora skillnaden mellan rivalerna Trump och Biden är sammanfattningsvis: Att Biden-administrationen också diskuterat avkriminalisering gällande innehav av små mängder, och att stryka äldre narkotikadomar i brottsregistret.

Däremot finns det andra i det demokratiska partiet som driver på för legalisering, och för en politik som skulle gynna cannabisindustrin, enligt Kevin Sabet. En av dem är kongressmannen Earl Blumenauer från Oregon.

– Han är också den största mottagaren av donationer från marijuanaindustrin, säger Kevin Sabet.

Det finns även en handfull medlemmar i det republikanska partiet som förespråkar legalisering, men endast en som driver kommersialisering: Kongressmannen Matt Gaetz från Florida.

Vicepresidentkandidaten Kamala Harris har i en uppmärksammad intervju 2019 talat om sitt stöd för cannabislagalisering, och nämnde samtidigt att hon rökt gräs i college. Prominenta republikaner har även kritiserat henne i hennes roll som åklagare i Kalifornien, där mer än 1 900 cannabisrelaterade domar föll i delstaten under hennes tid på posten, vilket var betydligt fler än hennes företrädare, skriver tidningen Forbes.

Men en del har påpekat att de flesta som arresterats för små innehav aldrig fängslades. Endast ett dussin personer har fått fängelsestraff för cannabisbrott med Kamala Harris som åklagare.

– Jag tror inte att hennes tidigare användning av drogen har någon betydelse för hur hon skulle agera som vicepresident. I sin roll som åklagare i Kalifornien motsatte sig senator Harris formellt legaliseringsåtgärden för marijuana, men har nyligen stöttat legalisering av marijuana, säger Kevin Sabet, och fortsätter:

– Jag tror ändå inte en Biden/Harris-administration kommer att driva marijuanapolitiska reformer utöver avkriminalisering och strykningar i brottsregistret.

Fotnot: Efter att Accents intervju med Kevin Sabet ägt rum meddelade Kamala Harris vid en debatt med Republikanernas vice president Mike Penceatt med Demokraterna i Vita huset ska marijuana avkriminaliseras på federal nivå i USA. Dessutom ska cannabiselaterade brott tas bort ur straffregistret gällande tidigare dömda personer.

Mer från Accent