#marijuanaland

Populärt marijuanagodis

Sockrade gelébjörnar, brownies, chokladkakor och läsk. Närmare hälften av den marijuana som säljs legalt i Colorado är i ätbar form.

Gina Carbone är en av grundarna till Smart Colorado, en organisation som vill skydda barn och ungdomar från effekterna av marijuanalegaliseringen. De första åren har mycket av organisationens arbete handlat om ätbar marijuana – en företeelse som har blivit betydligt mer populär än förväntat.

Omkring 45 procent av den marijuana som säljs i Colorados cannabisbutiker är i ät- eller drickbar form. Innovationen på området har varit smått fantastisk, man kan köpa allt från smågodis och chokladkakor till läsk, salladsdressing och pizzasås med marijuana i.

Gina Carbone. Foto: Pierre Andersson
Gina Carbone. Foto: Pierre Andersson

– Det finns inga som helst begränsningar, säger Gina Carbone. Värst är nog det där som ser ut som barngodis, det är ju bara för löjligt att det finns kvar. Någon måste reglera det och säga att det inte är okej. Vi behöver tydligare budskap till våra unga och mer reglering av marknadsföring och sponsring.

En annan sak som bekymrar Smart Colorado är den växande trenden med så kallade vaporizers. I stället för att röka marijuana på traditionellt sätt används allt oftare koncentrat (med upp till 90 procent THC) som hettas upp och förångas i några slags el- eller batteridrivna pipor (inte helt olikt principen för e-cigaretter).

– Det finns inga studier alls på vad det här leder till. Och vi får rapporter från lärare och rektorer att elever håller på med det här inne i klassrummen. När man har en vaporizer luktar det inte alls på samma sätt som när man röker. Det blir bara en liten puff, och sen kan de lägga tillbaka grejen i fickan. Det finns till och med vaporizers som ser ut som överstrykningspennor nu.

Texten är en del av ett större reportage. Se också Välkommen till marijuanaland.

Mer från Accent