Cannabislegalisering

Nya Zeeland: Färre unga använder cannabis

I höst röstar Nya Zeeland om legalisering av cannabis. Samtidigt visar forskning att tonåringars användande av drogen minskat i landet.

Andelen vuxna i Nya Zeeland som använder cannabis har ökat kraftigt de senaste åren enligt sajten the Conversation. Men en studie från University of Otago, visar dock att cannabisanvändningen bland ungdomar i landet har minskat de senaste 19 åren.

Forskningen visar bland annat att andelen 14–15-åringar som använt cannabis minskat, från 19 procent 2012 till 14 procent 2018. Detta trots att ungas attityder till cannabis blivit mer liberal och många ser drogen som ofarlig.

Flera studier har nått slutsatsen att minskat användande av cannabis bland unga också kan kopplas till det minskade drickandet och rökandet bland tonåringar.

”Detta verkar bero på att unga människor spenderar mindre tid ansikte mot ansikte med sina vänner på kvällarna – de situationer då cannabisbruk vanligtvis sker”, skriver den nyzeeländska forskaren Jude Ball i the Conversation.

Den 19 september röstar nyzeeländare om legalisering av cannabis för rekreationellt bruk. Jude Ball varnar inför den kommande folkomröstningen och skriver att alkohol och tobak ofta når unga genom vänner och familj, inte via försäljare:

”Så varför skulle cannabis vara annorlunda? Med tanke på att lagförslaget tillåter cannabis som odlas för personligt bruk är det mycket troligt att en legalisering kommer att leda till ökad tillgång via ungas sociala nätverk”.

Hittills pekar opinionsmätningar på att majoriteten kommer att rösta nej till en legalisering, enligt kanalen 1 News.

Varannan intervjuad, 51 procent, svarade nyligen i en undersökning att cannabis bör fortsätta vara olagligt, medan 39 procent, av 1 000 tillfrågade personer, svarade att drogen bör legaliseras.

Undersökningen visade att det är nyzeeländare över 55 år som tenderar att vara emot en legalisering. Många av dem sympatiserar med det konservativa National Party. De som vill se en legalisering är personer som stöttar det gröna partiet Green Party och socialdemokratiska Labour Party, kvinnor i åldern 18-34 år, samt personer från ursprungsbefolkningen maorierna.

Om lagförslaget går igenom i september, föreslås den lagliga åldern för att köpa och använda cannabis i landet vara 20 år. Invånarna föreslås också få odla en mindre mängd själva: två växter per person, dock högst fyra växter per hushåll.

Endast licensierade ställen ska få tillstånd att sälja cannabis, och drogen måste konsumeras på plats, eller i en privat bostad, enligt motionen. Konsumtion på offentliga platser och onlineförsäljning ska inte tillåtas och marknadsföring av cannabisprodukter begränsas.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer