Cannabislegalisering

Nya Zeeland röstar om cannabislegalisering

En folkomröstning nästa år ska avgöra om önationen ska legalisera cannabis eller inte.

Som lagförslaget ser ut i nuläget skulle det innebära att personer som fyllt 20 skulle kunna köpa cannabis lagligt och även odla en mindre mängd i hemmet för eget bruk. Det rapporterar Deutche Welle.

Marknaden ska regleras och cannabis ska bara kunna köpas och användas på licenserade platser. Reklam för cannabis kommer inte att tillåtas. Väljarna kommer att få svara antingen ja eller nej till detta förslag.

Justitieminister Andrew Little sa i ett uttalande när omröstningen presenterades att den sittande koalitionsregeringen till satsa på ”en hälsobaserad hållning till droger”. Man vill minimera skadan som drogerna orsakar och ta marknaden ifrån de kriminella krafter som styr handeln med cannabis idag.

Alla nuvarande regeringspartier har enats om att respektera resultatet för folkomröstningen men det finns ännu inget sagt om när en eventuell legalisering skulle äga rum. Omröstningen hålls i samband med landets riksdagsval nästa år.

Nya Zeeland började luckra upp sitt cannabisförbud i december förra året när man gjorde medicinsk cannabis mer lättillgänglig och öppnade för att dödligt sjuka skulle kunna använda drogen utan att åtalas.

Undersökningar visar att runt 80 procent av landets invånare som fyllt 20 någon gång använt cannabis och att 10 procent använder drogen regelbundet.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer