Narkotika

Malawi byter tobak mot cannabis

Världens tobakskonsumtion sjunker och Malawi letar nu efter alternativ till sin främsta exportprodukt.

Cannabis legaliserades i fjol för medicinska och industriella syften i Malawi, som ligger i södra Afrika. Nu uppmanar president Lazarus Chakwera landets bönder att ersätta tobaksodlingen med cannabis. I år beräknas Malawis tobaksexport ligga 1,5 miljard kronor under vad den brukade vara värd. Det rapporterar Reuters.

– Vi har gjort oss beroende av tobak som den enskilt största bidragsfaktorn till vårt BNP. Det beroendet är nu hotat av världsomspännande nedgång i efterfrågan på tobak, sa Lazarus Chakwera i ett uttalande förra veckan.

Malawis ekonomiska tillväxt har skadskjutits av pandemin och presidenten anser nu att man måste bredda vilka grödor man exporterar. Till 2030 hoppas Chakwera att man ska ha brutit sitt beroende av tobak.

Även grannlandet Zimbabwe har lättat på sina cannabislagar och uppmanar till investeringar i cannabisindustrin. Andra länder i södra Afrika har gått i samma riktningm bland annat Lesotho och Zambia.

Ett företag i Lesotho, MG Health, blev i april det första afrikanska fööretaget som licenserats att sälja cannabis till EU. Det rapporterar The Guardian. De första leveranserna ska gå till Tyskland men företaget har även fått förfrågningar från Frankrike, Storbritannien och Australien. Lesotho var 2017 det första afrikanska landet att tillåta odling av cannabis för medicinska ändamål.

Mer från Accent