Cannabislegalisering

Legalisering splittrar demokrater

Inställningen till cannabis har blivit en fråga som skiljer de demokratiska presidentkandidaterna i USA åt.

Joe Biden är i nuläget den demokratiske presidentkandidat som bedöms ha störst stöd i förvalskampanjen. Efter honom i mätningarna kommer kandidater som Cory Booker, Bernie Sanders och Elizabeth Warren i en klunga.

De har i flera debatter kritiserat Joe Biden för hans tveksamhet inför att legalisera cannabis. Han anser att det inte finns i närheten tillräckligt mycket forskning som visar om cannabisanvändning också kan leda till missbruk av andra substanser. Det rapporterar BBC.

Enligt opinionsundersökningar har stödet för legalisering av cannabis ökat stadigt under de senaste tio åren i USA. Två tredjedelar av befolkningen ställer sig idag bakom en legalisering.

Idag är medicinskt bruk av cannabis lagligt i 33 delstater. 11 delstater samt Washington DC har legaliserat rekreationellt bruk. Men på den övergripande federala nivån är cannabis fortfarande olagligt.

En studie som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskrifter JAMA pekar mot att användningen av cannabis ökat bland vuxna över 26 i de delstater som var först med att legalisera. Ifall cannabis fungerar som ”gateway drug” är svårare att bevisa då många faktorer spelar in, och flera forskare efterfrågar fler studier.

USA går till val den 3 november nästa år.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer