Cannabislegalisering

Amerikanska banker kan tillåtas hantera cannabispengar

USA:s representanthus har röstat igenom en lag som skulle göra det möjligt för amerikanska banker att arbeta med cannabisföretag.

Demokraterna röstade enhälligt för den nya lagen och fick även med sig nästan hälften av republikanerna. Det rapporterar Reuters.

Lagen behöver godkännas av senaten innan den kan förverkligas. Där kan den stöta på problem eftersom många republikaner fortfarande tvekar inför att tillåta banker att samarbeta med cannabisföretag så länge cannabis fortfarande är olagligt på en federal nivå.

Enligt den lag som röstats igenom i representanthuset skulle bankerna enbart få arbeta med cannabisföretag i de delstater där cannabis legaliserats. Och bankerna väntar ivrigt på att få ta del av en marknad som enligt en ny uppskattning kommer att vara värd motsvarande 311 miljarder svenska kronor år 2025.

33 av 50 amerikanska delstater har idag legaliserat cannabis, antingen för medicinskt eller rekreationellt bruk. Men på grund av federala lagar har många banker varit tveksamma inför att arbeta med cannabisföretag i dessa delstater. Många cannabisförsäljare har därför tvingats att enbart handla med kontanter eller att använda mindre banker.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer