Cannabislegalisering

Långsiktiga effekter okända

En miljardindustri som ger skatteintäkter, men också fler som söker vård. Det är läget i Kanada tre år efter att cannabis legaliserats.

Kanada blev det andra landet i världen att helt legalisera cannabis när The Cannabis Act trädde i kraft den 17 oktober 2018. Legaliseringen verkar ha lett till en viss ökning i användandet av cannabis. 2017, före legaliseringen, svarade 22 procent av kanadensarna att de använt cannabis under det senaste året. I den senaste undersökningen svarade 27 procent ja på samma fråga. Det rapporterar CBC.

En miljardindustri som ger skatteintäkter har växtt fram kring cannabishandeln. 2020 såldes laglig cannabis för över 2,6 miljarder kanadensiska dollar i Kanada, en ökning med 120 procent jämfört med året innan. Men den svarta marknaden är fortfarande stor.

Viss kritik riktas mot att den kanadensiska cannabisindustrin kontrolleras av vita män. 86 procent av cheferna inom cannabissektorn är män.

Och de långsiktiga effekterna på folkhälsan är inte klarlagda. Forskare oroas över att inte tillräckligt mycket forskning görs och att man därför riskerar att missa tidiga varningstecken. Än så länge har man dock inte noterat någon ökning av cannabisrelaterade psykoser, schizofreni, eller drograttfylla.

Däremot ökar antalet unga som uppsöker sjukvård akut efter att ha använt cannabis. Ett mönster som återfinns i amerikanska delstater som legaliserat cannabis.

Forskarna jobbar än så länge med begränsad data, främst från de första sex månaderna efter legaliseringen. Dessutom överlappar en stor del av perioden då cannabis varit lagligt med coronapandemin, vilket kan påverka på flera sätt. Ätbar cannabis legaliserades också senare än cannabis för rökning och ingår därför inte i majoriteten av den forskning som pågår.

Ätbar cannabis i form av godis eller choklad skulle kunna vara en större hälsorisk eftersom den är lätt att överdosera. Effekten kommer oftast långsammare än när cannabis röks, vilket kan få användaren att ta mer än vad hen först tänkt.

Mer från Accent