På tv

Kalla Fakta på söndag om cannabis: ”Jag är förfärad”

På söndag handlar TV4:s Kalla Fakta om cannabis. Programmet handlar bland annat om vilken effekt drogen kan ha på unga människor.

Accent ringde upp reportern bakom programmet, Ritva Rönnberg. Vad kommer vi att få se på söndag?

– Den som tittar kommer att få en skildring av en drog och dess effekter. Kanske inte den som man har hört så mkt om. Fokus har varit väldigt mycket kring legalisering och jämförelser med alkohol, men i det här inslaget handlar det bland annat om hur kroppen påverkas av cannabis.

Programmet tar bland annat upp den forskning som visar att unga människor riskerar att skada hjärnans utveckling om de använder cannabis, men kommer också att skildra narkotikahandeln i Christiania.

– Jag är rätt förfärad efter att ha hållit på med det här länge nu. Cannabis riskerar att ha en så väldigt stor effekt på unga och deras framtid, det tycker jag är läskigt. Jag tror faktiskt att mycket står på spel i framtiden.

Foto av Ritva Rönnberg
Foto: Ritva Rönnberg

Ritva Rönnberg nämner också det faktum att THC-halten i cannabis har ökat kraftigt på senare år.

– Styrkan har ökat både genom medveten växtförädling och genom att cannabis numera odlas under goda växtförhållanden, det handlar om professionella växthus.

Idén kom till när Ritva Rönnberg förra året jobbade med ett program om alkohollangning till unga.

– När vi höll på med det träffade jag många poliser, socialarbetare och andra som tyckte att vi borde titta närmare på det här. Och det har vi gjort nu. I programmet följer vi också polisen i Skåne som är väldigt bekymrade. De hittar ofta både cannabis och den syntetiska varianten som kallas Spice.

En sak som Ritva Rönnberg ser som anmärkningsvärd efter att ha jobbat med programmet är de starka ekonomiska intressen som finns bakom cannabishandeln.

– Det verkar som att det gömmer sig extremt starka kommersiella krafter bakom argumentationen för legalisering. Med det menar jag absolut inte att alla som resonerar om det här i debatten är inblandande i någon slags försäljning, men det räcker att titta runt på nätet för att inse att många tjänar pengar på det här.

Se klipp från programmet här:

Mer från Accent