Narkotika

Forskare varnar: Droger skadar tänderna

Att använda droger kan vara förödande för tandhälsan. Danska forskare varnar för konsekvenserna av droganvändning.

Förutom de psykiska, fysiska och sociala problem som användning av droger kan medföra varnar nu forskare på danska tandläkarhögskolan för karies och tandlossning.

– Du riskerar att få stora skador på tänder, tandkött och slemhinnor om du tar droger dagligen, men även den som bara använder droger nu och då får problem om det pågår under flera år. Mer karies, tandlossning, tandgnissling, nedsatt förmåga att gäspa och muntorrhet kan bli följden, säger Anne Marie Lynge Pedersen, som forskar på läkemedels påverkan på munhåla och spottkörtlar, i ett pressmeddelande.

Olika droger skadar på olika sätt. Även intagssättet spelar roll. Medan den som lägger kokain på tandköttet riskerar tillbakadraget tandkött får istället den som sniffar det problem i bihålorna. Hasch ger istället muntorrhet och problem med slemhinnorna. Metamfetamin har fått en egen diagnos, ”meth mun” som betecknar en starkt kariesangripen tanduppsättning.

– Metamfetamin kan ge extremt mycket karies. Undersökningar visar också att metamfetaminanvändare ofta också använder tobak, alkohol och cannabis. Blandningen förstärker de skadliga effekterna. Flera droger, som till exempel cannabis, ger muntorrhet och törst. Törsten släcks ofta med läskedrycker vilket ytterligare förvärrar kariesangreppen, säger Anne Marie Lynge Pedersen.

Mer från Accent