Narkotika

Fler unga i Stockholm använder narkotika

En två veckors intensiv polisinsatsen ”Tysta Gåsen” mot ungdomar som använder narkotika i södra Stockholm, resulterade i 85 rapporterade ungdomar under 18 år. Den yngsta är bara 13 år.

Den senaste av hittills fem ”Gåsen”-operationer i södra Stockholm avslutades i veckan. Den här gången hade insatsen inte annonserats ut i förväg i media utan hölls hemlig.

”Tysta gåsen” – som insatsen kallas – visar att allt fler yngre ungdomar tar narkotika – 85 unga under 18 år misstänks nu för langning, innehav eller varit påverkade av cannabis. 2011 togs 35 ungdomar under en liknande operation.

– Jag har jobbat som polis i 20 år och höjer på ögonbrynen. Jag har aldrig träffat på så många unga som använder droger förut, många av dem är under 15 år och den yngsta bara 13, säger Andreas Lindfors, insatsledare vid Söderortspolisen, till Metro.

Gåsen-insatserna genomförs regelbundet för att i tid kunna hitta missbrukande ungdomar för att de ska få vård i tid innan deras missbruk har gått för långt. Den här gången har 35 poliser arbetat intensivt under två veckor med spaning och för att följa upp tips från skolor och privatpersoner.

Av de 85 ungdomar under 18 år utreds nu 25 som tidigare är okända för langning. Alla ungdomar som tas får en kontakt med Maria Ungdom, där de sedan också kan slussas vidare till andra organisationer, som till exempel Ung i X-CONS, om de själva vill.

– Resultaten är skrämmande, eller goda, beroende på hur man ser det. Hade vi resurser skulle vi göra det här hela tiden, säger Andreas Lindfors.

Nu fortsätter polisen med utredningsarbete och resultaten lämnas sedan över till socialtjänsten, för vidare åtgärder inom den myndigheten.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer