USA

Dramatisk ökning av kokainöverdoser

2018 dog 14 666 amerikaner av kokainöverdoser enligt CDC. En fördubbling på fyra år.

Mellan 2009 och 2013 låg amerikanska kokainöverdoser på en jämn nivå, men sedan 2015 har de ökat med 27 procent per år. Det betyder att mer en dubbelt så många amerikaner dog av kokainrelaterade orsaker 2018 jämfört med 2014. Det visar nya siffror från den amerikanska folkhälsomyndigheten CDC som Washington Post rapporterar om.

CDC har inga förklaringar till varför kokaindödligheten ökat under de senaste åren, men myndigheten DEA, som bekämpar droger, uppger att tillgängligheten på kokain ökat. Detta beror i sin tur på kokaodlingen i Colombia ökat.

Fler amerikanska män än kvinnor dör av kokainöverdoser, och överdoser är vanligast i åldern 35–44 år. Under senare år har det också blivit vanligare att blanda ut kokain med fentanyl, en kombination som är mycket dödligare.

Kokainöverdos kan orsaka andingssvårigheter, högt blodtryck, hallucinationer, retlighet, hjärtattack eller stroke. Även i Europa ökar tillgängligheten på kokain enligt EMCDDA:s senaste rapport om den europeiska drogmarknaden.

Mer från Accent