Koffein

Död av koffeinöverdos

Rättsläkare uppmanar till försiktighet med koffeintabletter efter dödsfall.

En man har dött i Storbritannien efter att ha ätit stora mängder minttabletter med koffein, enligt the Independent. Varje tablett motsvarar en burk Red Bull.

Den döde 40-åringen var sannolikt omedveten om att de Hero Instant Energy mints som han åt kunde vara farliga.

Under rättegången säger rättsläkaren Robin Balmain att hälsodepartementet borde upplysa om riskerna med energitabletter.

− Det verkar som om det här något myndigheterna behöver informeras om, säger han. Det är upp till dem att agera. Jag så säker som jag kan vara på att den döde inte visste att han utsatte sig själv för fara.

Enligt patologen Dragana Cvijan hade mannen 155 milligram koffein i blodet när han dog. Det är ungefär dubbelt så mycket som de 79 milligam som man vet kan orsaka dödsfall.

− Det är första gången under min karriär som jag stött på någon som dött av en koffeinöverdos. Den mannen var missbrukare och det fanns spår även av andra droger i hans kropp, men det är koffeinet han dött av, säger hon.

Mannens styvdotter vill att koffeintabletter förbjuds.

− På förpackningen står att en tablett morsvarar en energidrink. Det är otroligt att de får placeras intill annat godis i butiken, säger hon.

Enligt fabrikanten står det tydligt på förpackningen att man inte bör konsumera mer än fem stycken på 24 timmar.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer