Narkotika

Danmark delar ut överdospaket

För att minska dödligheten i överdoser kommer man i Danmark med början nästa år dela ut ett slags överdospaket till missbrukare. Paketet innehåller bland annat motgiftet Naloxon.

I Köpenhamn har man på försöksbasis delat ut liknande paket under en period. Samtidigt har man utbildat de missbrukare som fått paketen i hur man återupplivar något och hur man använder Naloxon. Hälsominister Astrid Krag (Socialistisk Folkeparti) menar att försöket har varit lyckat.

– Erfarenheten är att det verkligen gör skillnad, säger hon till Politiken. Vi har redan satt upp sprutrum och jag förväntar mig att det här också ska ge en omedelbar effekt.

De senaste åren har Danmark slagit in på en allt tydligare skademinimeringslinje. Man har startat utdelning av heroin till tunga missbrukare och införde nyligen särskilda sprutrum där narkomaner kan ta sina droger under kontrollerade former. Alla tror dock inte på de nya överdospaketen, som kommer att kosta sex miljoner danska kronor att dela ut.

– Många är ju ensamma när de tar sin fix så jag tvivlar på att det kommer att ha någon verklig effekt, säger Tom Benkhe, talesperson för Konservative. Och är man tillsammans med någon kan man ju ringa 112 och då kommer ambulansen med motgiftet. Jag vill inte motsätta mig det här om det fungerar, men jag tror att vi kan använda pengarna på bättre sätt.

Antalet narkomaner i Danmark beräknas vara 33 000, varav 13 000 är injektionsmissbrukare. Antalet narkotikarelaterade dödsfall har ökat från 252 under 2002 till 273 under 2010.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer