Forskning

Cannabispåverkade förare – så kan de upptäckas

Det är svårt att bevisa rattornykterhet som beror på cannabis. Men nu har forskare utvecklat en metod.

Att bevisa rattonykterhet är svårare om personen använt cannabis än om den druckit alkohol.Den ökade användningen av cannabis i stater som legaliserat drogen har ökat behovet av att hitta påverkade bilförare. Något som inte enkelt går att testa med utandningsprov. Nu tror forskare vid Massachusetts General hospital, MGH, att de hittat ett sätt att ta reda på ifall en person är så påverkad av cannabis att förmågan att framföra ett fordon är försämrad. Med hjälp av en spektrometrimetod, med ljus som ligger nära det infraröda området (fNIR), kan syresättningen i hjärnan avläsas och den kognitiva förmågan bedömas. Det skriver EurekAlert.

Tidigare studier har visat att THC försämrar de kognitiva och psykomotoriska funktioner som krävs för att köra säkert. En faktor som förväntas mer än dubblera olycksrisken. 

En utmaning för forskarna har varit att halten THC i kroppen inte överensstämmer särskilt väl med körförmågan. Personer som använder cannabis ofta kan ha relativt höga nivåer utan att deras förmåga att köra är påverkad. Metaboliter av THC kan också finnas kvar i blodet veckor efter senaste konsumtionstillfället, utan att personen är påverkad.

I den nya studien fick 169 cannabisanvändare genomgå undersökning av hjärnan med den nya metoden efter att ha fått antingen THC eller placebo. På d deltagare som rapporterade att de kände sig påverkade registrerades också en annan typ av aktivitet i den del av hjärnan som kallas prefrontala cortex, jämfört med de andra deltagarna.

Tanken är att utrustningen ska kunna byggas in i ett pannband eller en mössa som kan läsas av från en laptop.

– Företag utvecklar utandningsutrustning som bara mäter exponeringen för cannabis, inte påverkan på hjärnan. Vi behöver en metod som inte bestraffar dem som använder cannabis av medicinska skäl. Även om fler studier behövs tror vi att en utrustning som testar hjärnan kan vara en objektiv, praktisk och välbehövd lösning, säger Jodi Gilman.

Studien är publicerad i tidskriften Neuropsychopharmacology.

Mer från Accent