Narkotika

1 av 10 heroinberoende i semesterparadis

En av tio i arbetsför ålder i semesterparadiset Seychellerna är heroinberoende.

Det är en bild av ögruppen som turisterna sällan ser, bortom idylliska stränder och vajande palmer; på Seychellerna har heroin-användandet exploderat bland lokalbefolkningen, skriver nyhetsbyrån AFP.

Nära 5 000 personer är beroende av drogen enligt regeringens officiella siffror. Det innebär att var tionde person av dem arbetar i den lilla önationen är drabbad, vilket fått regeringen att agera.

Drygt 0,4 procent av världens befolkning konsumerade opioider 2016 och drygt hälften av dem befann sig i Asien. Detta enligt en FN-rapport, som också visar att östafrikanska Seychellerna toppar listan av opioid-konsumenter jämte producerande länder, så som Afghanistan.

Enligt nyhetsrapporteringen har heroinboomen på Seychellerna tagit fart det senaste decenniet och drabbar unga som gamla i alla samhällsklasser. Under 2011 var drygt 1 200 personer beroende av drogen. Runt 2017 hade siffran fyrdubblats.

Ökningen av drogtrafiken genom Östafrika i slutet av 00-talet, i kombination med gränser utan sträng kontroll och relativt hög köpkraft bland boende, har fått heroin att strömma till ön.

Medellönen är relativt hög i nationen jämfört med andra afrikanska länder på grund av den växande turistindustrin.

Nu har regeringen ökat budgeten för att satsa på drogförebyggande- och rehabiliterande program för cirka 52 miljoner kronor 2020, vilket är tio gånger så mycket som budgeten för 2016.

Ett statligt metadonprogram har nått cirka 2 500 personer. Mobila kliniker erbjuder metadon till missbrukare, genomför gratis hälsokontroller och ger råd. Men gratis metadontillgång har också fått langare att sänka sina priser på drogerna, rapporterar AFP.

Skolelever får också mer information genom kampanjer och skyltar i klassrummen.

Noelle Gonthier från CARE, en lokal välgörenhetsorganisation, säger till AFP att mycket behöver göras, särskilt för barn vars familjer drabbats av missbruk.

– Ibland förekommer det att barn som är fyra-fem år gamla härmar beteendet av att injicera heroin, säger hon.

– Vår utmaning är att få dem att förstå att det inte är normalt. 

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer