Afghanistan

Nära 1 av 10 barn tros ta narkotika enligt FN

Drogberoendet i Afghanistan har ökat explosionsartat. På senare år även bland kvinnor och barn.

Antalet som är beroende av heroin och opium i Afghanistan har ökat explosionsartat de senaste femton åren. Användandet är störst bland män i regionen, men nu ökar beroendeproblematiken bland kvinnor och barn. Det rapporterar USA:s public service-radiokanal, NPR.

År 2005 räknade man med att totalt drygt 200 000 personer i landet missbrukade substanserna. Tio år senare hade siffran har stigit till mellan 2 och 2,5 miljoner personer, enligt en FN-rapport från 2015.

Åtminstone 3 procent av alla kvinnor i landet var drogberoende 2009, enligt FN, även om man misstänker att det också finns ett enormt mörkertal. År 2015 hade antalet kvinnor som medgav att de missbrukade droger stigit till 9,5 procent.

Beroendeproblematiken bland barn i Afghanistan började inte mätas förrän 2015, då FN rapporterade att 9,2 procent av barn upp till 14 år troligen använde narkotika.

Enligt NPR är det ofta männen som får sina fruar att bli beroende, och mödrarna sprider sedan beroendet vidare till barnen genom att använda opium när de är gravida. Barnen utsätts också för passiv rökning, eller så kan de få en nypa opium från föräldern för att lugna ner sig.

Ett av de största rehabiliteringscentrumen för kvinnor, med 100 bäddar, finns i Kabul. Det öppnade 2016 för att kunna ta hand om den växande antalet kvinnor som utvecklat ett beroende.

I ett radioreportage skildrade NPR nyligen det utbredda problemet genom att besöka en 10-årig pojke de kallar Q. Han är drogberoende och bor på en rehabiliteringsklinik i Kabul där han genomgår ett avgiftningsprogram tillsammans med sin mamma.

Den växande mängden drogberoende, speglas också av den ökade tillgängligheten av substanserna. Afghanistan är världens största opiumproducent – trots att USA har lagt ungefär 8,6 miljarder dollar på åtgärder mot drogerna i landet. Enligt NPR blev förra årets skörd av opiumvallmo den näst största skörden som hittills noterats i landet.

Fyra år har gått sedan den senaste undersökningen av drogernas utbredning i landet, och Anubha Sood, programchef för FN-byrån för narkotika och brottslighet i Afghanistan, kan ändå bekräfta att antalet kvinnor med ett drogberoende bara ökat i landet sedan dess.

– Det har stigit jämfört med bara två, tre år tillbaka, säger hon till NPR, och fortsätter:

– Föreställ er hur svårt det är för en familj att hantera det, ekonomiskt, socialt, psykiskt – och mångdubbla det till nationell nivå. Det kommer att dra ner hela ekonomin – i dag eller imorgon.

Mer från Accent