Nollning

Skola granskas efter skandalnollning

”Nollningen” på en gymnasieskola i Varberg då fyra alkoholförgiftade tonårstjejer fick föras till sjukhus har polisanmälts. Även Skolinspektionen ska nu granska skolan.

Tre av tjejerna, 16-17-år unga, var i så dåligt skick efter nollningen att det krävdes intensivvårdsbehandling eftersom det var fara för deras liv.

Även andra elever blev rejält berusade efter lockats dricka mycket sprit.  ”Folk låg ner, skrek, och spydde i gräset”, andra sprang nakna, berättar en flicka. ”Nu har en gräns passerats”, säger en annan till Hallands Nyheter.

Insparken filmades med mobiler och filmer spreds via bland annat Snapchat till andra.

Även tidigare har nollningar för nya gymnasieelever spårat ur som organiserats på hemliga platser utanför skolan. Ifjol blev några elever misshandlade och det förekom stora mängder öl, hembränt och vodka.

Nu har polisen upprättat en anmälan om brott mot alkohollagen efter att hittat en berusad elev i veckan. Även Skolinspektionen har beslutat att ta reda på hur gymnasieskolan i Varberg sköter situationen.

– Vi har fått samma medieuppgifter som alla andra och vi är intresserade av hur gymnasieskolan hanterar situationen. Det är allvarligt när elever blir kränkta, tvingade att dricka sprit. Därför vill vi veta vad skolan gör, säger enhetschef Magnus Haglund vid Skolinspektionen till TT.

Att incidenten inträffade efter skoltid fråntar inte skolan sitt ansvar, menar han.

Fler nollningar på andra gymnasieprogram på den stora skolan var tänkta senare i veckan. Men elever tvekar att komma efter den urspårade insparken i måndags och skolledningen försöker nu stoppa planerade nollningar.

– Jag ska träffa elever i årskurs två och prata med dem om det här. Personal har redan hört att den nollningen kommer att blåsas av med anledning av vad som har hänt, säger Martin Augustsson, rektor på PS-skolan, till Hallands Nyheter.

Ordföranden i skolans elevråd vill stoppa nollningskulturen och införa en mer välkomnande inspark på PS-skolan istället.

Mer från Accent