Missbruk

Rapport till FN: legalisera droger!

DRUGNEWS. Kriget mot narkotika har misslyckats i världen – nu är det dags för avkriminalisering och ”reglering” för att lösa drogproblemet. Det krävs i en rapport stödd av namnkunniga ex-politiker som överlämnades till FN i fredags.

Rapporten, ”Global Commission on Drugs Policy”, har tagits fram av drogliberala organisationen Avaaz, och efterlyser bland annat legalisering av några droger (som marijuana) och att narkotikabruk avkriminaliseras.
Det är ett generalangrepp på FN:s narkotikakonventioner och regeringarna som stöder dem. Det hävdas att den restriktiva, globala drogstrategin har misslyckats och att den är ineffektiv (inte minskat tillgång eller konsumtion), har kostat skattebetalarna miljarder, lett till mänskligt lidande och död, samtidigt som kriminella nätverk och våld stimuleras.

Man uppmanar till att sluta kriminalisera, marginalisera och att stigmatisera människor som använder droger. Erbjuda de som behöver vård och fler behandlingsalternativ, även heroinförskrivning. Och öka säkerhet och slå undan benen för organiserade ligor genom att legalisera några droger.

En panel med 19 kända politiker och entreprenörer – exempelvis förre FN-chefen Kofi Annan, ex-presidenter från Mexiko, Colombia och Brasilien, några ledare i EU-länder, förre norske utrikesministern Thorvald Stoltenberg och brittiske skivbolagsmiljardären Richard Branson – stöder kraven som presenterades vid en presskonferens i New York i torsdags.

Rapporten överlämnades till FN i fredags tillsammans med en petition, riktad till generalsekreterare Ban Ki-moon och världens regeringsföreträdare, som hittills undertecknats av över 592 000 personer. 
FN uppmanas att sluta med ”War on drugs” och istället gå mot ett system baserat på ”avkriminalisering, reglering, folkhälsa och utbildning”. ”Det är dags för en human och effektiv politik”.

Inför de stora FN-mötena om narkotika 1998 och 2003 mobiliserades liknande kritik mot konventionerna, syftande till att ändra i regelverket, men som inte fick gehör i ländernas överläggningar. En ny avdelningschef på FN-kontrollorganet UNODC avslöjades då som ”femtekollonare” (hans eget uttryck) med uppgift att underminera systemet inifrån, och tvingades avgå.

Denna gång verkar angreppen mer välorganiserade och samlar kända politiker. Undertecknarna hoppas att det nu ska bli en ”tipping-point” för att vända utvecklingen för ett mer liberalt synsätt på drogproblem.

Kraftig kritik riktas särskilt mot USA i den nya rapporten och uppmanas överge sin nuvarande narkotikapolitik för en mer balanserad strategi som ser till missbrukares hälsa och mänskliga rättigheter. Obama-administrationen ansvarige ”drogtsar”, Gil Kerlikowske, avvisar dock panelens förslag.

Han menar att USAs drogstrategi som lades ifjol är mer förebyggande, erbjuder missbrukare vård istället för straff och att droganvändning minskar. ”Att göra droger mer tillgängliga – som den här rapporten föreslår – skulle bara göra det svårare att hålla våra samhällen hälsosamma och säkra”, enligt Vita huset.

• Fotnot: Rapporten ”Global Commission on Drug Policy Report” (på engelska och spanska, 24 sidor).

Drugnews/SL

Mer från Accent