Barn

Nytt samarbete för barns rättigheter

Imorgon torsdag håller Olivia Trygg Larsen från stiftelsen Trygga Barnen och Henrietta Lysén från plattformen Vackra Maskrosbarn för första gången en gemensam föreläsning om barns rättigheter.

 Tanken med samarbetet är att nå ut till ännu fler barn och vuxna med budskapet att det finns hjälp och stöd att få, och att man inte ska känna skam över att växa upp med en förälder som har en beroendesjukdom.
Olivia Trygg Larsen, grundare av stiftelsen Trygga Barnen och Henrietta Lysén, initiativtagare till plattformen Vackra Maskrosbarn, har känt varandra länge. Deras historier liknar varandra. Bägge växte upp med alkoholberoende pappor i hem som utåt sett verkade stabila och lyckliga.

När Henrietta Lysén hörde talas om Olivia Trygg tog hon kontakt, eftersom hon kände igen sig i hennes historia. Men medan Vackra Maskrosbarn har arbetat förebyggande och med föreläsningar, har den ideella barnrättsorganisationen Trygga Barnen fokuserat mer på stödgrupper och påverkansarbete.

Henrietta Lysén. Foto: Privat

Nu slår de ihop sina erfarenheter i hopp om att nå ut till ännu fler yrkesverksamma vuxna genom utbildningar, men även elever på skolor genom föreläsningar.

– Vi vill visa att vi inte konkurrerar med varandra, utan att vi tillsamman blir en ännu starkare röst. Föreläsningen blir startskottet på vår fortsatta samverkan, säger Olivia Trygg Larsen.

Mer från Accent