Drogtester

Mike Tyson lurade drogtest med löspenis – sker även i Sverige

Mike Tyson avslöjar nu att han tagit droger före flera matcher och lurat drogtester med hjälp av en löspenis med en annan persons urin. Det här utstuderade knepet används även bland drogmissbrukare i Sverige, enligt Robin Öberg på Alna.

I går publicerades Mike Tysons memoarer Undisputed Truth, och det är i boken som den före detta boxaren för första gången berättar hur han lurat drogtesterna, skriver The Telegraph.

Löspenisar används även av svenska drogmissbrukare för att lura drogtester, enligt Robin Öberg, chefsrådgivare i alkohol- och drogfrågor på Alna, som hjälper företag och andra organisationer att hantera skadligt bruk i arbetslivet.

– Urinproverna som sker i vården övervakas ju och det finns massor av sätt att försöka säkerställa att det går rätt till, men de här löspenisarna ser ganska naturtrogna ut, så man kommer säkert undan med det, säger han.

När Robin Öberg jobbade på ett beroendecentrum i Stockholm lyckades han dock avslöja en man som försökte lura honom med hjälp av en löspenis.

– Han hade valt en annan hudton än den han själv hade.

Hur vanligt det är att försöka lura drogtester med hjälp av en löspenis finns det av naturliga skäl ingen statistik på.

– Jag tror att man måste vara en ganska speciell person för att fullfölja en sådan här bluff, så det är nog inte vanligt alls. Men det sker.

Bland annat berättar anonyma personer på nätforumet Flashback om hur de har blåst provtagare med hjälp av löspenisar.

– Och det finns ju uppenbarligen en marknad för den här produkten. Först när jag googlade på det så skrattade jag åt att någon har tagit fram en sådan här produkt.

Om fler personer kommer att avslöjas med en löspenis nu när bluffmetoden uppmärksammas brett i och med Mike Tysons bok vågar Robin Öberg inte spekulera i. Han vet så klart inte heller om någon framgångsrikt har lyckats lura honom med hjälp av en löspenis eller inte.

– Jag har ju bara upptäckt det en gång, och det är ju det enda jag kan säga.

Att han har blivit lurad med hjälp av andra bluffmetoder är han dock övertygad om. Den som vill lura ett drogtest har nämligen en rad andra metoder att ta till som ofta är mer effektiva än att använda en löspenis, enligt Robin Öberg.

– Du kan dricka för mycket vatten, du kan leka med citronsyror, du kan smuggla med någon annans urin, och så vidare – det finns många, många sätt att manipulera prover på.

Men majoriteten av alla drogtester görs inte för att sätta dit någon, och då finns det inte heller någon anledning att försöka bluffa, enligt Robin Öberg.

– I Mike Tysons fall handlade det om att försöka komma undan rättvisan, men annars handlar det ofta om hur man mår och vad man behöver för hjälp, säger Robin Öberg.

Mer från Accent