Alkoholvanor

4 av 10 semesterdrack minst varannan dag

Nära 4 av 10 svenskar drack alkohol minst tre-fyra gånger i veckan under semestern. Det visar en färsk Sifo-undersökning.

Undersökningen har genomförts på uppdrag av IQ, dotterbolag till Systembolaget.

– Vi vet att många människor är oroliga över hur mycket de dricker under sommaren, kommenterar Juan-Pablo Roa, vd på IQ, i ett pressmeddelande.

7 procent av männen och 6 procent av kvinnorna, i alla åldrar, uppger att de druckit alkohol varje dag under semestern, medan 13 procent av samtliga svarar att de inte dricker alkohol överhuvudtaget.

37 procent svarar att de druckit alkohol minst tre-fyra gånger i veckan. Könsfördelningen är tämligen jämn.

Juan-Pablo Roa menar att det efter sommaren är viktigt att ta sig tid att reflektera över sin alkoholkonsumtion under semestern:

– Särskilt viktigt är det för de som känner att det blev lite för mycket. Att sommar och semester leder till en ökad alkoholkonsumtion för många är ingen hemlighet, men det kan leda till en rejäl baksmälla när hösten kommer. De allra flesta klarar av att minska sin alkoholkonsumtion igen efter semestern men inte alla, säger han.

Om undersökningen: Den riksrepresentativa undersökningen under perioden 10 augusti – 11 augusti 2017 bland 1 026 personer, 18 år och uppåt, via en webbpanel. 

Mer från Accent