IOGT-NTO

Publiksuccé på filmpremiär om Aspan

Den filmintresserade IOGT-NTO-medlemmen Lars-Erik Löv har gjort en film om kurs- och lägergården Aspan i Blekinge. Arbetet har tagit två år och nyligen hade filmen premiär. Intresset var stort.

Med en enkel digitalkamera satte Lars-Erik igång att filma människor som på olika sätt har eller har haft en anknytning till Aspan. Resultatet blev den 52 minuter långa film, ”Aspan – ett sommarparadis” som hade premiär i går. Ytterligare en film är färdig och två är under produktion. Sammanlagt blir det fyra filmer om Aspan, samtliga cirka 50 minuter långa.

Aspans kurs- och lägergård ligger i Blekinge och ägs och drivs av IOGT-NTO.

Intresset för filmen var så stort att en extra visning fick anordnas. 130 personer från olika delar av landet kom för att titta på filmen, umgås, prata gamla minnen och fika.

– Filmen innehåller olika aspekter av Aspan och handlar om både nutid och historia, smått och stort. I den här första delen av totalt fyra filmer, ligger mycket fokus på Aspans historia som sträcker sig ända bakåt till 1700-talet. 1890 byggdes det hus som senare blev Aspans kurs- och lägergård. Jag berättar också om hur det var att gå i skolan där. 1910 öppnade nämligen Aspans skola, säger Lars-Erik Löv, som tycker att han genom filmerna täcker upp det mesta om Aspan.

De andra filmerna kommer att lyfta fram andra historier, exempelvis om alla de ryska och polska barnhemsbarn som under åren har fått komma några sommarveckor till kursgården.

Del två kommer att premiärvisas den 9 februari på Aspan kursgård.

– Jag är en glad amatör som tycker att detta är både roligt och viktigt. Det är verkligen överraskande att se att intresset är så stort och att så många kom till filmpremiären, säger Lars-Erik.

Arrangörer för filmträffen var Logen Rottne IOGT-NTO, NBV och Aspan kurs- och lägergård.

Mer från Accent