Teater

Nykterhetsrörelsen i Blekinge visar teater om missbruk

Den 13 mars är det nypremiär för pjäsen ”Bengtsson i dörren” i Blekinge län. Pjäsen handlar om dysfunktionella familjer och kommer att turnera på skolor runt om i länet. Projektet är ett samarbete mellan bland annat kommunen och nykterhetsrörelsen.

Som ett led i det förebyggande arbetet har NBV i Blekinge nu valt att låta pjäsen Bengtsson i dörren turnera i länets högstadieskolor under mars månad. Pjäsen är två timmar lång och vänder sig här till unga i årskurs 7 och 8.

Pjäsen är verklighetsbaserad och de medverkade har egna erfarenheter av att leva i dysfunktionella familjer med missbruk eller psykisk ohälsa.

Lärarna får ett studiematerial som de kan jobba med tillsammans med eleverna.

Det är roligt att vi är många aktörer i kommunen som samarbetar och finansierar detta, bland annat nykterhetsrörelsen med UNF, Junis och NBV. På plats under föreställningen kommer även socialtjänsten att finnas representerad för att fånga upp eventuella frågor och problem. Pjäsen kan väcka starka känslor hos elever som kanske känner igen sig, säger Emanuel Norén, verksamhetsutvecklare på NBV och en av initiativtagarna till teaterprojektet.

Han menar att det är viktigt att sätta fokus på de här frågorna – och det finns planer på fler projekt och insatser i länet framöver.

Mer från Accent