IOGT-NTO

Nostalgiskt när Nostalgikaféet firade ett kvarts sekel

I fredags tog 92-åriga Göta Wikström ton tillsammans med Kalasorkestern när Nostalgikaféet i Umeå firade 25-årsjubileum. Det bjöds på bakelser och fantastisk stämning.

Det var fullt runt fikaborden i Frälsningsarmén lokaler på Kungsgatan 47 i Umeå när Nostalgikaféet firade 25-årsjubileum. Programmet varvades med anekdoter, glad allsång och solosång av Göta Wikström samt ett omväxlande och lekfullt program av Kalasorkestern. Kalasorkestern, bestående av Göran Teljebäck, Hans-Olov Henriksson – båda medlemmar i IOGT-NTO – samt Anders Lundström, bjöd på allt från dragspelsjazz och irländsk flerstämmig sång till lokal variant av Mary Lo och opera. Dagen till ära bjöds det på bakelser och smörgåsar som serverades vid borden av kafégruppen.

Själva jubilaren och initiativtagaren till det populära Nostalgikaféet, Göta Wikström, hade länge sett fram emot den här dagen. Det var hon som 1991 drog i gång verksamheten, som på den tiden höll till i Ordenshuset. Fyllda 92 arrangerar och leder hon fortfarande Nostalgikaféet.

– Det var väldigt roligt att så många som hundra personer kom och firade. Det blev en obeskrivlig och medryckande spelglädje och en härlig, varm stämning, som jag tror att vi alla kände och njöt av, säger Göta Wikström, som har sjungit solo i många herrans år.

– Jag startade Nostalgikaféet eftersom sång- och spelglädje är det bästa som finns. Sången förenar människor och vi som har varit med här genom åren har alla haft väldigt roligt ihop. Själv sjunger jag gärna wienermusik och evergreens och ser mycket fram emot vår sista träffa innan sommaren, då vi ska sjunga vårsånger, säger Göta Wikström.

Hon anser att motion och sång är det bästa sättet att nå hög ålder – med alla sinnen i behåll.

– Lyckokänslorna man får av musik är viktiga! För mig är IOGT-NTO förknippat med musik. När jag gick med som ung sjöng vi alltid, det har varit en del av vår tradition.

Nostalgikaféet har under sina 25 år bjudit på inte mindre än 350 arrangemang och är en verksamhet som drivs av äldre för äldre. Varannan fredag samlas hundratalet personer för att lyssna till levande musik och sjunga allsång. Kaféet gästas varje gång av olika orkestrar som tillsammans med kapellmästare Elisabeth Lindelöw bjuder publiken på minnesvärda musikupplevelser.

Mer från Accent