Musik

Matilda Ugand sjunger om medberoende

Kan man göra musik om medberoende? Matilda Ugand gör det. Med start i juni har hon släppt tre låtar om medberoende. Idag släpper hon den fjärde.

Att medberoende är lömskt vet hon av egen erfarenhet – nu hoppas hon att andra kan känna igen sig i hennes erfarenheter.

Under sommaren har Matilda Ugand (tidigare känd under artistnamnet MAI) släppt fyra låtar – samtliga på temat medberoende. Förhoppningen är att musiken kan starta samtal om anhörig-perspektivet, och hon har utgått mycket från sina egna upplevelser och lärdomar.

– Jag är själv medberoende, och försöker tillfriskna – eller vad man ska säga. I princip all musik jag gör är reflektioner från mitt liv. Allt kanske inte är självupplevt, men det kommer från egna känslor. Jag tror jag fått en gåva att uttrycka mig i ord och toner, och då vill jag prata om det här ämnet, som det annars sällan talas om, säger hon.

Det tog tid för Matilda Ugand att förstå vad medberoende är. Hon tänkte, precis som många andra, att det handlar om att leva nära någon med ett substansmissbruk. Men när hon började jobba med sitt medberoende, märkte hon att medberoendet kunde beröra olika aspekter av hennes liv.

– Det rörde inte bara en relation där jag har svårt att sätta gränser. Det kanske är ett töntigt exempel, men jag kan känna mig medberoende till min katt. Om jag inte låter henne komma in i rummet kan jag känna mig mentalt besatt av hur kass jag är. Det blir känslomässigt dränerande, och samma sak är det när jag sätter gränser mot en människa. Beteendet speglas i fler situationer, säger hon.

Sedan poplåtarna släppts har hon fått en hel del respons. Det som betyder mest för henne är när folk säger att de känner sig berörda och träffade av hennes texter.

– De tackar för att jag kanske satt ord på en känsla, och det känns väldigt fint.

Matilda Ugand. Foto: Simon Persson

Flera personer kände särskilt igen sig i låten Hela världen handlar om mig. En låt med ironisk refräng, som handlar om att hon insett hur självcentrerat det är att tro att alla andra går runt och tänker på och dömer henne.

– Jag har varit rädd för vad andra ska tycka om mig. Men det är ju ingen som tänker på mig hela tiden – de flesta tänker ju faktiskt snarare på hur de själva uppfattas! 

Idag är Matilda Ugand mer medveten om sitt medberoende och jobbar för att må bra. Hon har mer kunskap om vilka personer och situationer som kan trigga henne.

– Man kan vara mer eller mindre sjuk. Och man kan lätt falla tillbaka, och det är svårt att separera mina känslor från andra människor. Medberoendet är lömskt. Om man har ett substansmissbruk är det tydligt när man är nykter, men det är svårt för mig att märka när jag var kontrollerande och manipulerande senast.

Matilda Ugand hoppas att andra som känner sig ensamma i sina känslor finner tröst i låtarna, och hoppas att fler forskar i ordet medberoende och dess betydelse. För hon ser så många som är medberoende utan att veta om det.

– Jag vill att folk ska våga ta hjälp. Allt som har med beroende att göra är stigmatiserat. Men jag vill prata om det och att ingen som är sjuk ska känna skam. Det är så mänskligt, och inget vi ska trycka ner.

Sedan juni har Matilda Ugand släppt en låt i månaden om medberoende. Den fjärde och sista kommer 1 september. Singlarna heter Backar framåt, Hela världen handlar om mig, Ljuger jämt, och Går ifrån dig.

Mer från Accent