Spel

Max har skapat rollspel om medberoende

Efter att ha vuxit upp med två alkoholberoende föräldrar skapade Max Wallinder ett rollspel baserat på sina erfarenheter.

Mamma har hamnat på sjukhus igen. Max och hans pappa åker hem i bilen efter besöket. Hittills har båda föräldrarnas alkoholberoende varit outtalat – den stora elefanten i rummet. Men Max ska slutligen samla mod och säga att det inte funkar längre:

”Du får välja mig eller alkoholen”, säger han.

Pappa svarar inte, han bara fortsätter att köra helt tyst.

Detta är ett exempel på en av de scener som finns i rollspelet Medberoende som Max Wallinder har skapat, och som till stor del är taget ur hans eget liv.

– Det är så sjukt att man inte ens kan välja sitt eget barn. Rollspelet innefattar allt från sådana jättetunga händelser till mindre jobbiga grejer, säger han.

Idag är Max 42 år och arbetar som lärare i Malmö. Han berättar hur hans föräldrar söp ihjäl sig innan de hade nått pensionsålder. Och han säger att det var oundvikligt för honom som rollspelskonstruktör att inte närma sig ämnet – trots det tunga temat.

– Förhoppningen är att fler ska få inblick i vad det innebar att växa upp som medberoende till sina föräldrar. Jag tycker att rollspel är ett bra pedagogiskt verktyg där du verkligen kan leva dig in i hur andra har det. Eftersom att alkoholism är ett väldigt tabubelagt missbruk som många skäms för, hoppas jag att detta kan öka förståelsen, säger han.

Han berättar att det är vanligast med rollspel i Sverige som enbart är till för underhållning och eskapism, men utomlands är det desto vanligare med spel som är tyngre och svårare. I början av spelet finns också varningar om att man bör ha bearbetat sina upplevelser om man har egna erfarenheter av missbruk eller medberoende, innan man börjar spela.

Rollspelet är till för tre personer och spelarna turas om att gestalta en person som är medberoende under tre faser; som barn, ungdom och som ung vuxen. Den andra personen triggar barnets ångest och den tredje fungerar som åskådare i varje scen.

– Åskådaren är en viktig karaktär tycker jag. För många gånger undrade jag varför åskådare inte konfronterade mina föräldrar, utan valde att titta bort, säger Max Wallinder.

Han ger ett till exempel – scenen utspelar sig på julafton. Där finns den medberoende, en förälder som är berusad, samt en släkting som ställer irrelevanta frågor och som inte ser hur dysfunktionell familjen är. Samtliga agerar enligt de anvisningar de får i scenen, och sedan diskuterar man efteråt.

Enligt Max Wallinder kommer spelet snart att uppmärksammas av rollspels-podcasten Svartviken, vilket innebär att de lägger upp ett avsnitt när de spelar Medberoende. Nyligen har Max Wallinder även varit i kontakt med Systembolagets dotterbolag, IQ, som troligen kommer att inkludera spelet i sin tipsbank.

Skapandet av rollspelet gick fort, och enligt Max Wallinder var det inte särskilt jobbigt att skriva och utveckla spelet. Trots att det bygger på hans eget liv.

– Jag har själv gått i terapi och redan bearbetat mycket av det här. Jag trodde faktiskt att det skulle vara jobbigare än det var. Men många andra som har läst spelet har återkopplat till mig och sagt att det var jobbigt, att de var tvungna att avbryta. Det har jag full förståelse för, säger Max Wallinder.

Max Wallinders rollspel Medberoende finns att ladda ner gratis här.

Mer från Accent