Film

”Jag är intresserad av att undersöka gränslandet”

I dag har regissören Alexandra Keinings ”Pojkarna” biopremiär. Magisk realism fungerar som fond till filmen, som handlar om könsroller, samhällsnormer och vänskap.

Vad handlar filmen om?

– Den handlar om tre tonårsflickor, deras starka vänskap och om viljan leva sin fulla potential, men inte kunna på grund av samhällets normer. Men de här tjejerna får på ett oväntat och magiskt sätt chansen att prova på att leva som pojkar under några timmar. Det sätter många händelser och känslor i rullning. Man kan säga att filmen handlar om samhällsnormer, könsroller, könsöverskridande, vänskap och vuxenblivande. Och om att den frihet som man drömmer om kanske visar sig vara något annat.

Hur fick du idén att göra Pojkarna?

– Jag har tidigare bland annat gjort filmen Kyss mig och fick nu förslaget att skapa något eget utifrån ungdomsboken Pojkarna av Jessica Schiefauer, som vann Augustpriset 2011. Jag läste boken och blev helt förtrollad. Jag kände direkt att jag skulle kunna göra något bra av den. Den är filmiskt skriven och innehåller element av magisk realism. Men jag kände att det var viktigt för mig att göra en egen tolkning.

Vilka utmaningar ställdes du inför?

– Eftersom materialet innehåller en del magiska inslag så gällde det att ha fingertoppskänsla, så att det hela inte tippade över och blev en saga. Publiken måste fortfarande kunna tro på historien och karaktärerna, berättelsen måste vara förankrad i verkligheten. För mig var det viktigt att arbeta med de små nyanserna, för trovärdighetens skull.

– För att åstadkomma de magiska sekvenserna använde vi oss av specialeffekter, vilket var spännande och utmanande, och som ger filmen en speciell stämning. En annan utmaning var att arbeta med helt oerfarna skådespelare. Ingen av de sex huvudkaraktärerna hade agerat innan. Det krävde en del tålamod. Men de bidrog också med en fantastisk energi som jag tror märks i filmen.

Varför har du valt att göra just den här filmen?

– Jag är intresserad av att komma under ytan på de sociala normerna och undersöka dem. Allt är inte vad det verkar på ytan. Kim känner till exempel att det finns en frihet i att vara kille. Men hon förstår så småningom att även killar är fångade i de förväntningar som finns på dem. Inget är bara svart eller vitt. Jag är också intresserad av att undersöka gränslandet mellan könen och den flytande sexualiteten mellan manligt och kvinnligt. Historien har många bottnar och är mångfacetterad.

Vem är målgrupp?

– Jag tänker att detta är en film för alla. Den berör, oavsett om man är ung eller vuxen. När den har visats på olika filmfestivaler världen över kategoriseras den som vuxenfilm. Det ska bli väldigt spännande att se hur den tas emot av den svenska publiken.

Mer från Accent