Film

Hisnande satir över konstvärlden

I dag har den omtalade filmen The Square av Ruben Östlund premiär. En vass satir över vår samtid – på samma gång hysteriskt rolig och djupt obehaglig.

Christian är en framgångsrik konstnärlig ledare för ett museum i Stockholm och håller just på att planera den spektakulära utställningen ”The Square”, en ruta som ska få oss att reflektera över våra värderingar och moral: en kvasiidé för den priviligierade i vårt lilla välnärda hörn av världen. Men avsikten är förstås att väcka tankar och reaktioner och få internationell uppmärksamhet.

Dagarna innan utställningen blir Christian rånad på sin plånbok och sin mobil, en händelse han varken kan eller vill skaka av sig. Han blir besatt av att få tillbaka sina saker. Det blir startskottet för en rad dråpliga och oförutsägbara händelser som drar honom rakt ner i avgrunden. Som om det inte vore nog blir han ansatt av en ilsken pressmobb efter att en av honom anlitad pr-byrå har publicerat ett osmakligt youtube-klipp.

142 minuter är väldigt långt för en film. Men den här är värd varenda sekund. Ruben Östlunds Guldpalm-vinnare är en vass satir över vår samtid, om gemenskap, civilkurage och vårt behov av självcentrering i en allt ängsligare omvärld. Han vänder och vrider på perspektiven och skrattet fastnar i halsen. Men några scener är helt hysteriskt roliga.

Stämningen och berättartekniken är internationell, liksom flera av skådespelarna, som vi har sett i amerikanska filmer och tv-serier på senare tid. Bland andra Claes Bang, Dominic West och Elisabeth Moss. The Square är en fängslande filmupplevelse som finns kvar i tankarna långt efter att den är slut.

Mer från Accent