Att Eskilstuna GUIF är en känd handbollsklubb känner nog de flesta till, men att den startades som en helnykter idrottsförening är det nog färre som vet. Medlemskap i en nykterhetsloge krävdes av GUIF:s medlemmar. Det var något unikt.
Många Godtemplare var skeptiska till idrotten i organiserad form eller till och med ogillade den. Möjligen för att man konkurrerade om samma individer. Godtemplarnas Ungdoms- och idrottsförening, som föreningen ursprungligen hette, var pionjär när den 1896 förenande idrott och godtemplare. I dag är GUIF ett av Eskilstunas starkaste varumärken och, en av stadens mest framgångsrika och anrika föreningar.
Om den tidigare delen av föreningens historia har nu Ingrid Nilsson och Lisa Wendelius skrivit en bok. Syftet med föreningen var inte enbart att få ungdomar att ägna sig åt idrott. Av de första stadgarna framgår att man vid ”sina möten, samkväm med mera ska erbjuda medlemmarna fostrande och även nöjsamma program” och ”kraftigt verka för parollen: En sund själ i en sund kropp”.
Handboll fanns inte ens med på programmet från början. Fotboll, gymnastik, friidrott, skidåkning, dans, revy, teater och fester i olika former var populära aktiviteter. Även tennis, rugby, bordtennis, bandy, ishockey. Föreningen hade också ett eget folkdanslag. För att få in mer pengar till föreningen bildades en syjunta där kvinnliga GUIF-kamrater gjorde handarbeten som såldes på basarer. På 1930-talet dök handbollen upp och från 1950-talet blir den helt dominerande.
Trots att boken handlar om en handbollsklubb är den intressant läsning även för alla som är intresserade av nykterhetsrörelsens historia. Inte minst genom det unika bildmaterialet. Här ges möjlighet till många intressanta inblickar i nykterhetsrörelsens historia. Hur många vet till exempel att Sveriges godtemplarungdom, SGU, föregångare till UNF och det förbund som GUIF tillhörde, drev barnkoloniverksamhet för barn från tuberkulossmittade hem? I det arbetet engagerade sig även GUIF.
Lever gör föreningen i högsta grad fortfarande. Säsongen 2017–2018 spelas i den nybyggda Stiga sports arena. Vid smygpremiären våren 2017 såg 4 000 åskådare Eskilstuna GUIF besegra Ystad med 33–32.
Boken är utgiven av ABF:s arbetshistoriska råd i Eskilstuna med stöd av bland andra IOGT-NTO Lf 4 Eskilstuna.