Musik

Gatans röster sjunger upp

Just nu övar Gatans röster för fullt inför höstens konserter, däribland Ljusmanifestationen för narkotikans offer på Sergels Torg i Stockholm den den 1 november.

Gatans kör blev i våras välkända genom SVT:s serie med samma namn. Kören, som består av hemlösa, leddes av operasångaren Rickard Söderberg. Nu har kören bytt namn till Gatans röster och fortsätter att regelbundet träffas för att sjunga tillsammans och öva inför alla de konserter och uppträdanden de medverkar i. De är mycket uppbokade och blir ofta igenkända på stan, vilket de flesta tycker är kul.

– En dag kom en kvinna fram till mig och frågade; är du sångerska? Jag känner igen dig. Det kändes stort, säger Birgitta Johnsson, medlem i IOGT-NTO sedan 17 år då hon blev nykter och drogfri.

Gänget som består av 20-25 personer är i stort sett detsamma som under tv-inspelningarna och för körmedlemmarna har medverkan i många fall inneburit en positiv vändpunkt.

De träffas varje tisdag förmiddag i Korskyrkan i Stockholm, Ny Gemenskaps lokaler, för att repetera och sjunga tillsammans med körledaren Marcus Berglund.

Sångglädjen går inte att ta miste på och alla deltar av hjärtans lust. Något händer i rummet när alla tar ton. Det trasiga försvinner när stämmorna lyfter mot taket.

– Man har inte tid att grubbla på sina problem när man sjunger, eftersom man måste ha hundra procent fokus på här och nu, säger Irene Pettersson, och berättar att hon var tveksam när hon sökte till programmet: hur skulle det bli? Skulle hon klara att hantera alla undantryckta känslor som kanaliserades i sången?

Nu är jag jätteglad för att jag är med, det har betytt allt för mig och erfarenheten med inspelningen var fantastisk. Kören är en plats där jag kan fly verkligheten för en stund på ett hälsosamt sätt. Att sjunga får mig att må bra, säger hon.

Mer från Accent