Filmtipset

Filmtips: Stark dokumentär om Monalisas liv

Närgången och ärlig. Accent fredagstipsar om Monalisa Story – en mörk men ändå ljus dokumentär som man blir glad av.

För tio år sedan fick filmaren Jessica Nettelbladt kontakt med Monalisa som har haft ett långt drogmissbruk, vilket Accent nyligen skrev om. Kontakten ledde till dokumentärfilmen Monalisa Story som har premiär i dagarna.

”Jag föddes påverkad”, säger Monalisa alldeles i början av filmen. Hennes mamma var missbrukare och själv omhändertogs hon tidigt. Trots det kom drogerna in i också hennes liv.

Men det började bra. Hon blev mamma och levde vad hon beskriver som ett vanligt Svensson-liv. Så gick något snett och snart satt hon fast i ett heroinmissbruk. Hon ville sluta med drogerna och vara en närvarande mor för sina barn – men kunde inte. Beroendesjukdomen tog över.

Filmen är en närgången och ärlig skildring av en kvinnas liv i en daglig kamp mot drogerna, men också för en dräglig tillvaro mitt i allt elände. För det fina med den här filmen är att allt inte är svart. I Monalisas liv finns både glädje, kärlek och hopp och Nettelbladt tecknar med varsam hand fram bilden av en kvinna med ett komplext liv, som rymmer både ljus och mörker. Precis som för vem som helst.

Monalisa Story är ett porträtt av en människa, inte en missbrukare. Mot alla odds blir man upplyft av filmen. Den visar att man kan överleva och att livet kan bli bättre även om man föds med en tung ryggsäck.

Mer från Accent